Polská klepeta, která na Ukrajině drtí Rusy: Samohybná houfnice Krab

Samohybná houfnice Krab významně posílí zastaralé ukrajinské dělostřelectvo
Foto: Wikimedia Commons, Kevin Sterling Payne, volné dílo
Zobrazit fotogalerii (3)
Samohybná houfnice Krab významně posílí zastaralé ukrajinské dělostřelectvo
zajímavost

Polsko dodává Ukrajině výkonné samohybné houfnice AHS Krab ráže 155 mm, které mohou v ruských řadách nadělat bez nadsázky spoušť. Ukrajinské dělostřelecké kapacity tak výrazně narostly, protože sám Kyjev má ve výzbroji dýchavičné systémy, které již nejsou dále konkurenceschopné. 

reklama

Můžeme konstatovat, že právě polské Kraby v sobě snoubí unikátní design komponent několika zahraničních výrobců s působivou palebnou silou zbraně. Je to tedy přesně ten zbraňový prostředek, který Ukrajina potřebuje. 

Působivá palebná síla Krabů

Houfnici o hmotnosti 48 tun pohání motor S-12U o výkonu 850 koní, maximální rychlost činí 60 km/h na silnici, 30 km/h mimo ni a dojezd má 360 km. I přes svou hmotnost je zbraň pohyblivá. Co se týče výzbroje, Krab je osazen kanonem ráže 155 od vyhlášené německé zbrojovky Rheinmetall, sekundární zbraň tvoří kulomet WKM-B ráže 12,7 mm. Houfnice je schopna vystřelit 6 ran za minutu, dostřel činí až 40 km, kdy záleží na použité munici. I ochrana posádky je na vysoké úrovni.

Samotný vývoj nového dělostřeleckého prostředku splňující nejpřísnější kritéria spadá do konce devadesátých let. Polsko chtělo nahradit starou kolovou československou houfnici DANA modernějším systémem. Soutěž byla vypsána v roce 1997. Do ní se přihlásila německá houfnice PzH 2000, britská houfnice AS90M, slovenská houfnice Zuzana a jihoafrická G6. Celkovým vítězem se stala britská houfnice AS90M.

Polské Kraby nepochybně významně Ukrajině pomohou na bojišti, problém však může představovat stejně jako u jiných zbraňových prostředků používání několika různých typů houfnic naráz, potíže tak mohou vyvstat nejen v logistické oblasti, ale i v oblasti výcviku, kdy není jasné, kdo se na ten který konkrétní systém přeškolí, čímž může vzniknout v důsledku chaos. Rovněž bude důležité nepolevit a Ukrajině dodávat další dělostřelecké systémy nejen z Polska, protože Kyjev již zaznamenal ztráty desítky houfnic.

Moderní dělostřelectvo už i na Ukrajině

Švédsko například již před několika měsíci přislíbilo obráncům před ruskou invazí dodávku samohybných houfnic Archer, Američané poskytují Kyjevu houfnice M777 a Ukrajinci mají již nějakou dobu k dispozici rovněž francouzské houfnice Caesar. Ty ostatně zamíří i do české armády, když Ministerstvo obrany uzavřelo smlouvu na dodávku 52 těchto systémů za 8,5 miliardy korun. 

 

Dělostřelecké systémy tvoří nezbytnou součást ruských i ukrajinských vojsk, Ukrajina v tomto směru donedávna ještě značně pokulhávala. Houfnice jsou nepostradatelným prostředkem ve válce na Ukrajině. Ničí opevněné cíle, obrněnou techniku, muniční sklady a živou sílu nepřítele. Můžeme říct, že paradoxně Ukrajině pomohl ozbrojený konflikt s Ruskem, protože Západ jí začal dodávat moderní dělostřelecké zbraně. 

                                                                                                          Zdroj: Army Recognition, Forbes

KAM DÁL: Ukrajina musí počítat s tím, že válku nevyhraje, říká generál Šedivý. Mluví o devastaci a bídě národa.

 

reklama
#válka na Ukrajině #Ukrajina #vojenská technika #stíhačka #tank #Švédsko #polsko

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.