Smlouvala o ceně ledničky na Facebooku, skončila s nožem v těle

Nakupování na internetu se snadno může stát dobrodružstvím s bolestným koncem
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

O tom, že nakupovat přes sociální sítě nemusí být zrovna dvakrát bezpečné, se přesvědčila Američanka Denis Williams. Před několika lety se rozhodla přes aplikaci Marketplace na Facebooku pořídit jako dárek pro svého přítele ledničku. Smlouvala však o ceně, což ji stálo život.

Zdravotní sestra Denis Williams byla rodinou prohlášena za nezvěstnou poté, co nepřišla domů z nákupu obyčejné ledničky, kterou si vyhlédla přes oblíbenou aplikaci na sociální síti Facebook. Marketplace je oblíbenou platformou, kde se lidé zbavují nepotřebných věcích. Ovšem, jak se zdá, jde také o životu nebezpečné místo.  

Hádka o cenu

Když se matka dvou dětí nevrátila domů a nebrala telefon, rodina začala být nervózní. Někteří příbuzní však věděli, kam měla namířeno. Policie z Geistown Borough v Pennsylvánii ji nakonec našla v bytě 26letého Joshuy Gorgona, který zmíněnou ledničku prodával. Díky informacím ze sociální sítě a mapování cesty jejího telefonu se dostali na místo činu, ale už bylo pozdě. 

Policie uvedla, že se po objevení těla pachatel k činu přiznal. Ženu zabil kuchyňským nožem poté, co se s ním začala o ceně ledničky dohadovat. Celou tragickou událost uzavřel místní koroner s tím, že se Denis pokoušela při útoku marně bránit. „Pořádně se rvala, ale neměla šanci,“ řekl podle webu Independent koroner okresu Cambria Jeffrey Lees.

Pozor na podvodníky

Nákup přes hojně využívaný Marketplace tak mnohdy nemusí být jen praktický, ale jak ukazuje příklad z USA, i nebezpečný. Vždy si tak dávejte pozor, u koho nakupujete, nemůžete totiž tušit, kdo vám otevře dveře. 

Navíc nemusí jít až o takové tragédie, jako je vražda. Podvodníci vás mohou obrat o úspory nebo osobní data. Vždy je tedy dobré si zkontrolovat, s kým máte tu čest. Například si projet fotografii prodávajícího přes vyhledávač a ujistit se, že jde o reálného člověka. Podvodníci totiž běžně kradou fotografie jiným uživatelům sociální sítě.

Už i v Česku existují lidé, kteří přišli o hodně. Například žena chtěla prodat stůl, ale přišla o skoro 37 tisíc. O peníze ji připravil vykuk vystupující pod jménem Robert Phillips. Odkázal ji na stránku, kde žena vyplnila údaje ke svému spořicímu účtu a k platební kartě, čímž mu umožnila přístup do internetového bankovnictví. Z účtu jí pak odcizil 36 700 korun. Potvrdila to i policie.

Zdroje: redakce, www.independent.co.uk, dailymail.com, blesk.cz

KAM DÁL: Hollywoodské trháky jsou plné obrovských chyb. Jak tohle mohlo projít, je záhada.

Klíčová slova: