Tajemství stavby pyramid: Zapomeňte na to, co nás učili ve škole, všechno je jinak

Neferhotep byl umělec, který zdobil hrobky největších králů
Zobrazit fotogalerii (2)
  |   zajímavost

Mnoho starověkých egyptských pyramid se nachází v pásu pouště mezi Gízou a Lištem. Proč právě zde, tak daleko od břehů řeky Nil? Nové informace naznačují, že monumentální stavby byly postavené podél říčního ramene. Nedává to smysl? Naopak! „Dá se říct, že část Nilu se prostě ztratila v čase, zasypal ji písek,“ řekl Čtidoma.cz historik Dalibor Moravec.

Teorie o Nilu podél dnešních pyramid nevysvětluje pouze logiku umístění pyramid. Také by mohla vnést světlo do toho, jak byly tyto záhadné stavby před více než 4 500 lety postaveny. „Podél vertikálního pásu mezi Gízou a Lištem se na okraji nehostinné pouště nachází zhruba třicet pyramid. Velká pyramida v Gíze, snad nejslavnější starověká egyptská pyramida a jeden ze sedmi divů starověkého světa, patří mezi ně,“ vysvětlil Čtidoma.cz Dalibor Moravec.

Rameno Nilu, které zmizelo v čase

Pyramidy jsou poměrně daleko od dnešní řeky Nil. Podle odborníka se však její tok během tisíciletí výrazně změnil a pravděpodobně měla v minulosti mnohem vyšší průtok, stejně jako mnohá ramena, která už neexistují. V nové studii publikované v časopise Communications Earth & Environment se vědci podívali na satelitní snímky, aby našli bývalé říční rameno vedoucí poblíž „pyramidových polí“.

Když odborníci našli nadějného kandidáta, zamířili do oblasti, aby provedli geofyzikální průzkumy a shromáždili vzorky sedimentů. Tvrdí, že odhalili důkaz o prastarém rameni řeky Nil dlouhém 64 kilometrů, které zmizelo v čase. Navrhují tuto „novou řeku“ pojmenovat „Ahramat“, což v arabštině znamená „pyramidy“. Šířka toku byla zhruba půl kilometru, možná i víc.

Pod pískem mohou být celá města

Podle všeho tak šlo o hlavní větev dávného Nilu. „Toto říční rameno začalo být pohlcováno pouští někdy v době před 4 200 lety. Což koresponduje s obdobím, kdy byly dokončené pyramidy. Po intenzivním suchu bylo koryto zasypáno a zůstalo pohřbeno pod pískem,“ uvedl Dalibor Moravec s tím, že stejným způsobem mohla zmizet celá egyptská města. Dnes netušíme, kde je hledat.

Je ale zřejmé, že říční rameno, které nenávratně zmizelo, bylo pro Egypťany neocenitelným pomocníkem při stavbě pyramid. „Vodní cesta se zdá být pro dopravování obřích kamenů mnohem lepší než jejich složité vláčení pískem. Mohli snadno přepravovat tuny materiálu i množství lidí. Zkrátka je jasné, že podél dnešních pyramid probíhal bujarý vodní život,“ doplnil pro Čtidoma.cz Dalibor Moravec.

Zdroj: autorský článek

KAM DÁL: Dinosauři mohli vládnout lidem. Planeta opic hadr.