Včely vymírají a pro lidstvo to může mít katastrofální dopad. Jsme na nich totiž závislí

Včely vymírají! Níže najdete, jak je zachránit a proč
Foto: Unsplash
Včely vymírají! Níže najdete, jak je zachránit a proč
zajímavost

Včelám vděčíme za třetinu jídla na světě, tedy za každé naše třetí sousto. Bez nich by velká část světové produkce potravin prostě zmizela. Včely ale vymírají, ničí je pesticidy a nemoci. Zatím ale není důvod k panice, můžeme pomoci!

reklama

Včely pro nás nejsou důležité jen z toho důvodu, že vyrábí med, ale také jsou naprosto nepostradatelné pro zachování světového ekosystému a současného množství potravin, stejně jako i další opylující hmyz.

Tito živočichové totiž opylují většinu rostlin, které jsou zdrojem 90 % jídla na světě.

Dokonce celá třetina světové potravinové produkce je závislá pouze na včelách. Jejich vyhynutí by tak mělo na dostupnost jídla na světě naprosto katastrofální dopad. Světová populace se neustále zvyšuje, v budoucnu tedy nejspíše budeme potřebovat mnohem větší množství potravy než kdy dříve a bez třetiny potravinové produkce bychom se zkrátka neobešli.

Zprávy o počtech včel jsou ale bohužel alarmující, neustále se zmenšují a některé druhy tohoto opylujícího hmyzu dokonce již vyhynuly.

Za jejich úbytek mohou především rizikové faktory spojené s činností člověka, patří mezi ně mimo jiné používání pesticidů, úbytek přirozeného prostředí a další.

Ještě ale není vše ztraceno. Je tu i několik způsobů, jak můžeme se zachováním včelstev pomoci.

Sázejte ve shlucích

Sázejte rostliny vždy tak, aby bylo více rostlin pohromadě. Můžeme tak pomoci včelám a dalšímu opylujícímu hmyzu najít více pylu nebo nektaru na jednom místě a ulehčit jim tak práci.

Žádné pesticidy

Nepoužívejte na své zahrádce žádné pesticidy. Pesticidy neplatí pouze na škůdce, bohužel mohou kromě mšic a dalších nevítaných hostů zneškodnit i včely a další opylovače nebo jim případně značně zkrátit život.

Pampelišky

Jakmile vidíte na svém dvorku pampelišku, popadnete sekačku nebo srp a běžíte se s ní vypořádat? Chyba. Nechte pampelišky pampeliškami. Mohou být pro včely důležitým zdrojem živin.

Miska s vodou

Včely také potřebují pít, na většině vodních ploch jim ale hrozí utonutí. Umístěte na zahradu mističku s kamínky a zalijte ji vodou tak, aby kamínky nepřekrývala. Včely se tam budou moci napít bezpečně.

Zdroj: House and Garden

KAM DÁL: Lidé si psy snad ani nezaslouží. Německý ovčák zachránil život své paničce.

reklama
#zahraniční zajímavost

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.