Krevní sraženina na oku děsí, po pár dnech to ale vzdá a sama zmizí

Krevní sraženina většinou nebolí a do dvou týdnů sama zmizí. Při častějším výskytu ale vyhledejte lékařskou pomoc
zajímavost

Oko je jakožto smyslový orgán pro člověka nesmírně důležitý. Na zrak se totiž spoléháte a o oči pečujete, jak to jen jde. Chráníte se před sluncem a modrým světlem, používáte zvlhčující kapky a nosíte brýle. A i tak se ráno podíváte do zrcadla a na bělmu se rozpíná rudá skvrna.

reklama

Problémy se zrakem se týkají téměř každého druhého pacienta nad patnáct let. Rozostřené vidění, šilhání, nitrooční tlak a spousta dalších komplikací. Nepomáhá tomu ani život u obrazovek. Oči jsou velmi citlivé, a tak se každé nepohodlí projeví bolestí, pálením, štípáním a řezáním. Když se ale na bělmu, které by mělo mít čistě bílou barvu, objeví tmavě červený flek, znejistíte. Nebolí, jen ho vidíte. Krev v oku není normální a standardně nevypadá ani lékařský postup. Recept je totiž většinou stejný – čas. 

Sufúze spojivky by se dala popsat jako oční modřina. Uvnitř oka došlo k narušení a zpřetrhání drobných cév a krevní sraženina prošla skrz bělmo. Bude se rozpíjet, měnit barvu a mizet velmi pomalu. První dva dny bývá jasně ohraničená a tmavá, postupně se ztrácejí kontury (většinou směrem k panence). Ze středu začíná měnit barvu a světlat, červená se mění ve žlutou – stejně jako u modřiny. Do dvou týdnů je veškeré zabarvení většinou pryč. 

Co způsobuje krevní sraženinu na oku? 

  • Kolísání tlaku nebo dlouhodobě vysoké hodnoty tlaku. 
  • Tupá rána do nosu, spánků nebo lícní kosti. 
  • Silný nitrooční tlak. 
  • Následek oční operace.
  • Zánět spojivek. 
  • Permanentní stres. 
  • Cesta letadlem. 
  • Náhlé hormonální výkyvy (například v těhotenství nebo při menstruaci). 
  • Užívání léků na předpis (imunosupresiva, antikoncepce, kortikoidy).
  • Nemoci (cukrovka, Weilova nemoc). 

Samoléčba a prevence 

Oči potřebují klid. Přetížené cévy mohou poukázat na vyčerpání a nutnost omezit čas strávený u počítače, telefonu nebo televize. Překážkou může být i suchý vzduch, plísní a kouřem nasáklé prostředí, případně namáhavé cvičení. V každém případě musíte zvolnit a dát očím možnost regenerace. Lehněte si, zklidněte dech a na zavřená víčka položte nachlazené sáčky s čajem nebo dezertní lžičky. 

Nitrooční tlak můžete zmírnit i pouhým podložením hlavy více polštáři.

Krevní sraženina na bělmu většinou nebolí. Jen někdy je cítit nepříjemný tlak v oku a jeho blízkém okolí (na spáncích, směrem k nosu a nadočnicovému oblouku). Pokud se ale objevuje často, eventuálně se zvětšuje, je návštěva optometristy nezbytná. Ten určí, není-li sufúze varovným signálem ukazujícím na vážnější zdravotní potíže. 

Nejčastější příčinou bývá vysoký nitrooční tlak. Většinou si ani neuvědomíte, že jím trpíte, ale kombinace stresu, hypertenze, kouření, konzumace alkoholu a užívání kortikosteroidů je „zárukou“ vzniku sraženin a prudkého zhoršení zraku.

Zdroj: redakce, everydayhealth.com, webmd.com

KAM DÁL: Slepota hrozí každému: Jak poznat glaukom a včas ho vyléčit?

reklama
#co odhalí oko #krevní sraženina #antikoncepce #lidské zdraví #zdraví

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.