Heřmánek pravý králem bylinek: Odstraní záněty a uklidní nervový systém

Heřmánek se rozhodně nehodí jen na čaj

Účinky heřmánku jsou opravdu takové, že by je měl každý znát. Určitě si všichni pamatujeme, jak jsme hlavně v dětství čaj z této bylinky ve velkém pili. Jaké má vlastně účinky a co vše dokáže udělat s naším organismem?

reklama

Heřmánek pravý nebo také heřmánek lékařský, který se také lidově nazývá marunka, rumánek nebo harmaníček, je léčivá rostlina z čeledi hvěznicovitých. Jedná se o jednoletou vonnou bylinu s 15 až 50 cm vysokou rozkvětnou lysou a málo listnatou lodyhou.

Heřmánkový olej:

Lahvičku naplníme až po hrdlo čerstvými květy, zalejeme olivovým olejem tak, aby byly ponořené. Lahvičku dobře uzavřeme a necháme stát 14 dní na slunci. Uchováváme ji v chladničce. 

Listy jsou velmi drobné a také úzké. Bílé okvětní lístky vedle sebe mají válcovitý až kuželovitý sval okolo žlutě zbarveného uprostřed uloženého klenutého květního lůžka, které je uvnitř duté. Kvete od června do srpna a plodem je drobná neochmýřená nažka o délce asi 1 mm. 

Roste na polích, v hlinité půdě, na lesních lukách, ale také na polích mezi kukuřicí, jetelinou, brambory nebo řepou. Stále více je ale vytlačován přehnaným umělým hnojením a chemickým ničením plevele. Najdeme ho ve velkém množství po zimě, když bylo hodně sněhu, a po vlhkém jaru. 

Občas se plete s velmi podobným heřmánkem římským nebo rmenem rolním. Heřmánek pravý se ale pozná poměrně lehko, jelikož jeho typickým znakem je velmi intenzivní vůně a také žlutý vyklenutý střed květů. Heřmánek římský je naopak nižší a květy nemají charakteristickou vůni. Rmen zase nemá vyklenuté a duté lůžko středu květu a ještě má více listů než heřmánek pravý.

Nepomůže pouze s bolestí břicha

Silice heřmánku obsahuje množství látek, především terpenických, které dávají rostlině její typickou vůni. Silice zvyšuje vylučování žluči, v pokusech na zvířeti ve vyšších dávkách pak tlumí i činnost srdce a dýchacího systému. 

Deriváty kyseliny benzoové mají antipyretické účinky. Azulenové sloučeniny a některé seskviterpeny mají také protialergickou a protizánětlivou aktivitu. Bisabolol pak sám o sobě působí proti žaludečním vředům. Polysacharidy mají účinky protibakteriální, protivirové a imunostimulační. Flavonoidy a terpeny pak pomáhají s uvolňováním křečí. 

Nejvhodnější je pěstování v hlinitopísčitém substrátu s vyšším obsahem živin. Stanoviště je třeba volit výhřevná. Semena je nejlépe vysít v období od září do dubna. 

Asi nikoho nepřekvapí, že heřmánek je všelékem, a to především pro malé děti. V každé rodině by měl být dítěti podáván heřmánkový čaj především v případě, že trpí bolestmi v bříšku. Pomáhá ale také pří nadýmání, průjmu, vyrážkách, bolestech žaludku, poruchách menstruace, nespavosti, horečce nebo bolesti ran a zubů. 

Heřmánek také napomáhá a mírní křeče a pocení. Působí protizánětlivě a dezinfikuje, a to především sliznici. Zevně se pak používá na obklady a oplachy při zanícených očích během zánětu spojivek. Využívá se i při mokvavých ranách, kožních vyrážkách a na kloktání při bolestech zubů. 

Koupele z heřmánku pak mají tišivý účinek a dobrý vliv na celý nervový systém. Během těžkých chorob a stavech vyčerpanosti se díky nim budete cítit zdravými a vnitřně uklidněnými. Využívá se také v pěstění krásy. Heřmánkový nálev se používá na umývání vlasů, ty se pak stanou vzdušnějšími a získají pěkný lesk.

Tato bylinka také ulehčuje stolici, přičemž nemá projímavé účinky. Je tak vhodný na vnitřní léčbu hemeroidů. Využívá se hodně i mast, a to během léčení ran. Heřmánkové páry pak vylepší rýmu a katar vedlejších dutin. Je ale nutno během této procedury setrvat v teplé místnosti. 

reklama
#heřmánek #heřmánkový čaj #bolest břicha #záněty #lifestyle #zdraví

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.