Cukrovka: Víte, jaké brambory jíst a jakým se naopak vyhnout?
Většina příloh obsahuje velké množství sacharidů, které následně zvyšují hladinu cukru v krvi. Mezi tento typ jídel patří samozřejmě i oblíbené brambory, ať už jsou připravené po americku, nebo jako kaše. Není ale brambora jako brambora, některé z nich totiž obsahují sacharidů mnohonásobně více.
Po konzumaci jídla s vysokým obsahem sacharidů se tato složka potravin přetváří na glukózu, tedy cukr, a zvyšuje tak celkovou hladinu cukru v krvi.
Lidem, kteří netrpí cukrovkou, umožňuje inzulín, který jejich tělo produkuje, aby cukr v krevním oběhu využily jejich buňky jako zdroj energie. To ale bohužel neplatí pro ty, kteří trpí cukrovkou druhého typu.
Tato nemoc totiž znemožňuje přirozené vstřebávání glokózy z krve a lidé, kteří jí trpí, si tak musí dávat velký pozor na to, co přesně zařazují do svého jídelníčku.
Každá potravina má určitý glykemický index (GI). „Glykemický index je systém hodnocení potravin obsahujících sacharidy. Ukazuje, jak rychle každá z nich ovlivní hladinu cukru v krvi, když ji sníte samostatně,“ uvání na svém webu Národní zdravotní služba.
Dále web také uvádí, jaké potraviny patří mezi jídla s vysokým glykemickým indexem, a jaké naopak mezi ty, které mají tuto hodnotu velmi nízkou.
Potraviny s vysokým GI
- cukr a jídla v vysokým obsahem cukru
- bílá rýže
- bílý chleba
- některé druhy brambor
- limonády s přidaným cukrem
Potraviny s nízkým GI
- některé ovoce a zelenina
- celozrnné výrobky
- luštěniny
Brambory se sice řadí mezi potraviny s vysokým GI, to ale zdaleka neplatí o všech druzích této oblíbené přílohy.
Lidé, kteří trpí cukrovkou, by ze svého jídelníčku měli vynechat klasické bílé brambory a zaměřit se raději na batáty. Tento typ brambor se totiž na rozdíl od bílých brambor řadí mezi potraviny s nízkým GI a navíc obsahují celou řadu živin a vitamínů.
Zdroj: National Health Service, Express
KAM DÁL: Covid: Tato rostlina vás může ochránit před několika variantami viru.