Imunita: S posílením obranyschopnosti vám pomohou běžné druhy ovoce

S posílením imunitního systému vám pomohou mimo jiné i hrušky
Foto: Depositphotos
S posílením imunitního systému vám pomohou mimo jiné i hrušky
zajímavost

Spolu s podzimem se neodvratně blíží i sezona nachlazení a chřipek. Rozhodně tedy není od věci se co nejdříve zaměřit na posílení našeho imunitního systému, abychom se vyhnuli celé řadě nemocí, které na nás budou číhat na každém kroku.  

reklama

Sílu naší obranyschopnosti ovlivňuje celá řada faktorů, mezi které patří mimo jiné i úroveň stresu, kterému jsme vystaveni, nebo kvalita spánku. Jedním z těch nejzásadnějších je ale náš jídelníček. Určité potraviny nám totiž mohou s posílením imunitního systému pomoci. Patří mezi ně i několik běžných druhů ovoce, kterým bychom se s přicházejícím podzimem měli zásobit.

Citrusy

Tento typ ovoce, do kterého patří citróny, pomeranče, mandarinky a další, obsahuje obrovské množství vitamínu C, který je pro naši obranyschopnost stěžejní.

Podporuje v našem těle produkci bílých krvinek, které nám pomáhají bojovat s nejrůznějšími infekcemi.

Červené papriky

Na tento druh ovoce se při snaze o posílení naší obranyschopnosti často zapomíná. Červené papriky přitom obsahují ještě větší množství vitamínu C než citrusy.

Borůvky

Tyto chutné bobule pomáhají s bojem proti zánětům v těle. Obsahují totiž přírodní antihistaminika a pomáhají nám tak zbavit se nebo zredukovat příznaky nachlazení a dalších nemocí.

Navíc také obsahují obrovské množství antioxidantů, které slouží jako obrana proti poškození buněk v těle.

Jablka

Zapomínat bychom neměli ani na oblíbená jablka, toto ovoce totiž mimo jiné obsahuje i kvercetin. Jde o látku, která nám může pomoci s posílením imunitního systému a se snížením zánětlivosti v těle. Ideální je jablka jíst i se slupkou, ta totiž obsahuje důležité fytonutrienty, které nás chrání před škodlivými volnými radikály.

Hrušky

Hrušky obsahují mimo obrovské množství vlákniny a draslíku také spoustu vitamínu C. To ale není vše! Můžeme v nich najít také flavonoidy, která mají silné protizánětlivé účinky. Pravidelná konzumace hrušek nám tak může pomoc snížit zánětlivost v těle.

Zdroj: Fruit Guys, Helthline

KAM DÁL: Jak žít déle: Nápoj, který předchází vzniku rakoviny a snižuje cholesterol.

reklama
#zdraví #imunita #obranyschopnost

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.