Mrtvice: Běžná ingredience, která zvyšuje riziko jejího vzniku

Umělá sladidla se používají mimo jiné i v některých druzích pečiva
Umělá sladidla se používají mimo jiné i v některých druzích pečiva
zajímavost

Tento nebezpečný stav může vést k doživotním následkům nebo dokonce i smrti. Je proto nutné udělat vše pro to, abychom se vyhnuli jeho vzniku. Pomůže vám mimo jiné i omezit některé druhy potravin.

reklama

Mrtvice je velmi nebezpečný zdravotní stav, který vyžaduje okamžitou odbornou asistenci. Dochází k ní v momentě, kdy je přerušeno zásobování mozku krví. K mozkové tkáni se tak nedostává kyslík a důležité živiny a mozkové buňky začínají odumírat během několika minut.

V případě mrtvice je klíčové vědět, jakými příznaky se tento stav projevuje, a okamžitě přivolat lékařskou pomoc, každá minuta se počítá. Včasná odborná pomoc může zabránit nejen poškození mozku a doživotním komplikacím, ale i smrti člověka, u kterého mrtvice vznikla.

Symptomy mrtvice

Mezi příznaky mrtvice patří:

  • problémy s mluvením nebo s porozuměním ostatním
  • problémy se zrakem (může se projevit v jednom oku nebo v obou)
  • paralýza nebo ztráta citu v ruce, noze či obličeji (tento symptom se často projevuje jen na jedné straně těla)
  • silná bolest hlavy
  • závrať
  • zvracení
  • problémy s chůzí (ztráta rovnováhy, špatná koordinace a další)

V momentě, kdy na sobě nebo na svých blízkých zpozorujete tyto symptomy, na nic nečekejte a okamžitě přivolejte odbornou pomoc. Čím dříve se danému člověku dostane lékařské asistence, tím větší má šanci na přežití.

Rizikové faktory

Mezi rizikové faktory vzniku mrtvice patří:

  • nadváha
  • obezita
  • nedostatek fyzické aktivity
  • nadměrná konzumace alkoholu
  • užívání drog

Pokud tedy chcete snížit pravděpodobnost, že u vás vznikne tento nebezpečný zdravotní stav, je ideální dodržovat celkový zdravý životní styl a vyhnout se zlozvykům, mezi které patří mimo jiné i nadměrná konzumace alkoholu.

Umělá sladidla

S prevencí mrtvice vám ale pomůže mimo jiné i vyhýbat se umělým sladidlům. Výzkumy dokazují, že je jejich pravidelná konzumace spojena se vznikem mrtvice.

Umělá sladidla se používají zejména v některých typech limonád, pečiva, mléčných výrobků a konzervovaných potravin. Mezi umělá sladidla, na která bychom si měli dávat pozor, patří mimo jiné i aspartam, acesulfam draselný a sukralóza.

Zdroj: Mayo Clinic, The BMJ

KAM DÁL: Ledvinové kameny: Co byste měli z jídelníčku raději odstranit.

https://www.ctidoma.cz/clanek/zdravi-a-styl/mrtvice-bezna-ingredience-ktera-zvysuje-riziko-jejiho-vzniku-70878
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.