Mrtvice: Běžná ingredience, která zvyšuje riziko jejího vzniku
Tento nebezpečný stav může vést k doživotním následkům nebo dokonce i smrti. Je proto nutné udělat vše pro to, abychom se vyhnuli jeho vzniku. Pomůže vám mimo jiné i omezit některé druhy potravin.
Mrtvice je velmi nebezpečný zdravotní stav, který vyžaduje okamžitou odbornou asistenci. Dochází k ní v momentě, kdy je přerušeno zásobování mozku krví. K mozkové tkáni se tak nedostává kyslík a důležité živiny a mozkové buňky začínají odumírat během několika minut.
V případě mrtvice je klíčové vědět, jakými příznaky se tento stav projevuje, a okamžitě přivolat lékařskou pomoc, každá minuta se počítá. Včasná odborná pomoc může zabránit nejen poškození mozku a doživotním komplikacím, ale i smrti člověka, u kterého mrtvice vznikla.
Symptomy mrtvice
Mezi příznaky mrtvice patří:
- problémy s mluvením nebo s porozuměním ostatním
- problémy se zrakem (může se projevit v jednom oku nebo v obou)
- paralýza nebo ztráta citu v ruce, noze či obličeji (tento symptom se často projevuje jen na jedné straně těla)
- silná bolest hlavy
- závrať
- zvracení
- problémy s chůzí (ztráta rovnováhy, špatná koordinace a další)
V momentě, kdy na sobě nebo na svých blízkých zpozorujete tyto symptomy, na nic nečekejte a okamžitě přivolejte odbornou pomoc. Čím dříve se danému člověku dostane lékařské asistence, tím větší má šanci na přežití.
Rizikové faktory
Mezi rizikové faktory vzniku mrtvice patří:
- nadváha
- obezita
- nedostatek fyzické aktivity
- nadměrná konzumace alkoholu
- užívání drog
Pokud tedy chcete snížit pravděpodobnost, že u vás vznikne tento nebezpečný zdravotní stav, je ideální dodržovat celkový zdravý životní styl a vyhnout se zlozvykům, mezi které patří mimo jiné i nadměrná konzumace alkoholu.
Umělá sladidla
S prevencí mrtvice vám ale pomůže mimo jiné i vyhýbat se umělým sladidlům. Výzkumy dokazují, že je jejich pravidelná konzumace spojena se vznikem mrtvice.
Umělá sladidla se používají zejména v některých typech limonád, pečiva, mléčných výrobků a konzervovaných potravin. Mezi umělá sladidla, na která bychom si měli dávat pozor, patří mimo jiné i aspartam, acesulfam draselný a sukralóza.
Zdroj: Mayo Clinic, The BMJ
KAM DÁL: Ledvinové kameny: Co byste měli z jídelníčku raději odstranit.