Mrtvice: Pozor na kombinaci dvou běžných vitamínů

Jedním z příznaků mrtvice je i silná bolest hlavy
Foto: Unsplash
Jedním z příznaků mrtvice je i silná bolest hlavy
zajímavost

Doplňky stravy nám mohou pomoci s celou řadou zdravotních problémů a jejich včasnou prevencí. Je ale potřeba si dávat pozor na to, jaké doplňky spolu mícháme. Některé kombinace totiž mohou naše zdraví ohrozit.

reklama

Mrtvice, neboli cévní mozková příhoda, je velmi nebezpečný a potenciálně fatální stav, který vzniká v momentě, kdy je přerušeno zásobování krve do mozku. Spolu s krví se totiž přerušuje i přísun kyslíku a živin do mozkové tkáně, která tak začíná během několika minut odumírat, jak na svém webu uvádí Mayo klinika.

U cévní mozkové příhody je velmi důležité ji rychle identifikovat a okamžitě přivolat lékařskou pomoc. Včasná léčba je totiž u tohoto stavu zásadní, zvyšuje šance na přežití pacienta. Zároveň pomáhá snížit poškození mozku a předejít tak invaliditě způsobené mrtvicí a dalším zdravotním komplikacím.

Proto je velmi důležité vědět, jakými příznaky se tento nebezpečný stav projevuje, a v případě, že je zpozorujete, okamžitě jednat.

Mezi symptomy mrtvice patří:

  • paralýza nebo ztráta citu v obličeji, ruce nebo noze
  • problémy s mluvením nebo porozuměním toho, co říkají ostatní
  • rozmazané nebo zatemněné vidění u jednoho nebo obou očí
  • bolesti hlavy
  • ztráta rovnováhy
  • závrať
  • problémy s koordinací

Naštěstí lze tomuto nebezpečnému stavu alespoň do určité míry předejít. Nejlépe toho dosáhnete dodržováním celkového zdravého životního stylu, do kterého patří pravidelná fyzická aktivita, udržování si zdravé tělesné hmotnosti a vyhýbání se nadměrné konzumaci alkoholu.

Vitamín D a vápník

Studie dokazují, že mimo dodržování zdravého životního stylu je ještě nutné si dát pozor na to, jaké doplňky stravy užíváte. Kombinace vitamínu D a vápníku byla totiž vědci v určitých případech spojena se vznikem mrtvice.

Výzkumníci uvádí, že kombinace těchto dvou látek může mít za následek vznik aterosklerózy. Toto onemocnění způsobuje hromadění tukových látek v tepnách, což může postupem času vést až infarktu nebo mrtvici.

Zdroj: Mayo Clinic, Annals od Internal Medicine

KAM DÁL: Zvýšená propustnost střev: Proč je tak nebezpečná a jak jí předejít.

reklama
#zdraví #nemoci #infarkt #mrtvice #vitamin D #vápník

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.