Jak se zbavit nadýmání? Tyto potraviny musíte z jídelníčku vyloučit, jiné naopak zařadit
Nadýmaní je častým problémem u velké části populace. Může se objevit úplně kdykoliv a zdánlivě bezdůvodně. Některé jeho příznaky se zmírní poměrně rychle, zatímco jiné přetrvávají a způsobují nepříjemné bolesti břicha. Tato FODMAP dieta vám od nadýmání zaručeně uleví.
Nadýmání může mimo jiné vyvolat i nepříjemné bolesti břicha a další zažívací problémy a je nejčastější mezi osobami s gastrointestinální poruchou.
Je možné se nadýmání zbavit jednou provždy, stačí pouze dodržovat FODMAP dietní plán.
FODMAP je zkratkou pro složení určitých potravin, konkrétně tato zkratka znamená: "Fermentovatelné oligosacharidy, disacharidy, monosacharidy a polyoly.“
Potraviny s vysokým obsahem FODMAP bychom měli v případě potíží s nadýmáním z jídelníčku raději vynechat.
Potraviny s vysokým obsahem FODMAP zahrnují:
- Květák
- Sušené ovoce
- Česnek a cibuli
- Potraviny obsahující pšenici, ječmen nebo žito
- Umělá sladidla
- Fazole
- Kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy
- Med
- Zmrzlinu
FODMAP studie
Tenké střevo má zkrátka, jak dokazují studie, se vstřebáváním těchto druhů potravin velké problémy. Konzumace potravin s vysokým obsahem FOODMAP je zodpovědná za větší míru plynatosti u lidí, kteří tyto potraviny zařadili do svého jídelníčku. Tento nepříjemný a často i bolestivý stav je způsobený zvýšeným obsahem tekutiny ve střevech v důsledku konzumace jídel s vysokým obsahem FOODMAP.
Jedna studie zkoumala, jak na vyřazení tohoto druhu potravin z jídelníčku budou reagovat pacienti trpící gastrointestinální poruchou a nadýmáním.
Výsledky výzkumu dokazují, že tato strategie opravdu funguje. Nadpoloviční většina pacientů s gastrointestinální poruchou, kteří dodržovali dietu s nízkým obsahem FODMAP potravin, uvedla, že zaznamenali výrazné zlepšení svých potíží, jednalo se o 76 % z nich.
U pacientů trpících nadýmáním pozorovali výzkumníci ještě větší zlepšení, přičemž 82 % pacientů uvedlo, že se jejich míra plynatosti snížila, a 85 % uvedlo, že pociťují slabší bolesti břicha.
Mezi potraviny s nízkým obsahem FODMAP patří:
- Mandlová, kokosová, rýžová a sójová mléka
- Banány
- Papriky
- Borůvky
- Ovesné vločky
- Brambory
- Quinoa
- Rýže
- Mrkve
- Okurky
Jídla s vysokým obsahem FODMAP totiž obsahují sacharidy s krátkým řetězcem. Tyto látky jsou poté v našich střevech zpracovávány pomocí fermentace a tento proces je zodpovědný za nadýmání.
Zdroj: Express
KAM DÁL: Rakovina ledvin: Jaké jsou její příznaky a proč je tak nebezpečná?