Omicron: Jak poznat, že jste se nakazili covidem, pokud jste plně očkovaní?

Nové varianty covidu se neprojevují stejně jako ty předchozí, a to zejména u očkovaných
Nové varianty covidu se neprojevují stejně jako ty předchozí, a to zejména u očkovaných
zajímavost

Existuje celá řada symptomů, podle kterých je možné novou variantu koronaviru odhalit. Některé z těchto příznaků se projevují především u očkovaných. Pokud tedy máte za sebou jednu, nebo dokonce několik dávek vakcíny, dávejte pozor na následující symptomy.

reklama

Vir covidu, především tedy jeho nové mutace, nám v poslední době dokázaly, že chráněni před nákazou nejsou ani očkovaní, jak informuje web Express.

Nová varianta viru omicron je mnohem nakažlivější než ty předchozí, dokonce ani několik dávek vakcíny ji v mnoha případech nezastaví.

Není tomu ale tak, že by nám vakcína proti nové variantě koronaviru nijak nepomáhala. Díky tomu, že má řada lidí imunitu posílenou očkováním, má omicron mnohem méně vážný průběh než např. předchozí varianta delta.

„V roce 2020 měly originální alfa varianty coronaviru tři hlavní symptomy – kašel, horečku a ztrátu čichu, stejně jako i mnohé další,“ podotkl profesor Tim Spector pro newsGP, který se zabývá symptomy různých variant viru covidu.

„Když se objevila varianta delta, tak jsme si všimli, že se mnohé symptomy zcela změnily. Začaly převládat příznaky podobné nachlazení, a to zejména u očkovaných pacientů. Jde o rýmu, bolest v krku a kýchání. Také se ale často objevovala bolest hlavy a kašel,“ vysvětlil.

Podle profesora Spectora je omicron, co se týče symptomů, které se projevují u očkovaných pacientů, velmi podobný variantě delta.

Dále také spolu se svým týmem varoval, že klasické symptomy covidu, jako je ztráta čichu, horečka nebo kašel, se již objevují jen zhruba u poloviny nakažených, jak informoval web newsGP.

U očkovaných pacientů se tedy po nakažení variantou delta či omicron projevují zejména tyto symptomy:

  • rýma
  • bolest hlavy
  • kýchání
  • bolest v krku
  • únava

Zdroj: Express

KAM DÁL: Zázračné chilli papričky: Podle vědců dokonce pomáhají i proti rakovině.

https://www.ctidoma.cz/clanek/zdravi-a-styl/omicron-jak-poznat-ze-jste-se-nakazili-covidem-pokud-jste-plne-ockovani-68024
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.