Onemocnění kloubů: Víte jakým potravinám se vyhnout, abyste zmírnili bolest kloubů?
Jedním z běžných druhů artritidy je i dna. Lidé trpící tímto zánětlivým onemocněním kloubů trpí náhlými záchvaty bolesti a otoky kloubů po celém těle. Její příznaky lze ale naštěstí poměrně jednoduše zmírnit. Pomůže vám jednoduchá úprava jídelníčku.
Pokud trpíte dnou, měli byste se obloukem vyhnout potravinám s vysokým obsahem purinů. Tyto druhy jídel totiž mohou zvýšit obsah kyseliny močové ve vašem těle.
Náš organismus totiž při trávení purinů vytváří kyselinu močovou jako odpadní produkt, jak dokazují studie.
Výzkumy dokazují také to, že lidé, u kterých vznikla dna, nejsou schopni se přebytečného obsahu kyseliny močové v jejich organismu zbavit. Jídelníček, který obsahuje vysoké množství potravin obsahujících puriny, tak může vést k nahromadění kyseliny močové v těle těchto lidí a způsobovat tak bolestivé záchvaty dny.
Jaká jídla ze stravy vyřadit?
Pokud se chcete vyhnout bolestivým záchvatům dny, měli byste ze svého jídelníčku odstranit veškeré potraviny, které obsahují více než 200 mg purinů na 100 g.
Ideální je zároveň z jídelníčku vyřadit i potraviny se středním obsahem purinů, tedy těch, které obsahují 150-200 mg purinů na 100 g. Pro co možná nejlepší výsledky vyřaďte ze stravy i jídla s vysokým obsahem fruktózy.
Vyhýbat byste se měli zejména:
- Orgány: játra, ledviny, slinivka, mozek a další
- Divoká zvěř: bažant, telecí a další
- Sladké nápoje: zejména ovocné šťávy a limonády s vysokým obsahem cukru
- Přidané cukry: mimo jiné i agávový sirup, med a kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy
- Kvasinky: pivovarské kvasnice, lahůdkové droždí a další kvasnicové doplňky
- Ryby: mimo jiné i tuňák, pstruh, makrela, sardinky, ančovičky, treska jednoskvrnná
- Mořské plody: např. hřebenatky, krabi, jikry i krevety
Mezi další potraviny, které dokonce i bez vysokého obsahu purinů nebo fruktózy mohou zvýšit hladinu kyseliny močové v těle, patří ty s vysokým obsahem rafinovaných sacharidů, jak dokazují studie.
Ideální tak je se vyhnout mimo jiné i sušenkám, chlebu, koláčům a podobných druhům potravin.
Zdroj: Healthline
KAM DÁL: Drobné červeno-hnědé čáry na nehtech mohou být symptomem vážné nemoci.