Potraviny jako zrozené pro zimní období. Co vám může uškodit a jaké suroviny mohou prospět zdraví a linii?
V době supermarketů si můžeme do košíku vybírat zeleninu i ovoce, které bychom si dovolit v zimním období v minulosti mohli jenom těžko. Pokud chcete dodržovat ve svém jídelníčku rytmus s přírodou, je vhodné se zaměřit vyloženě na suroviny, které k zimě patří a dodají vám potřebnou sílu, zdraví a posílí imunitu.
Obecně je zimní období o stravě, která má v sobě mnohem více kalorií a v zásadě je výživnější. Nemusíme si ovšem teplo v žaludku vytvářet pouze pečeným kolenem či uzenými knedlíky. Lehké letní menu by vám v tomto období asi na přežití nestačilo, ale i tak lze improvizovat a hlavně šikovně vybírat hlavně kvalitu a ne kvantitu. Jak být dostatečně nasycen a nepřibrat k tomu zbytečná kila navíc?
Více kalorií, více živin
Zima je čas hlavně k odpočinku. Pokud se celý rok snažíte poctivě dodržovat linii a jíte hlavně saláty a grilovaná libová masa bez přílohy, všechny tyto chladící potraviny si právě v tomto období mohou vybrat nepříjemnou zdravotní daň. Výsledkem mohou být častější nemoci a zvyšování tělesného tuku. Ve výsledku mohou špatně zvolené potraviny i za špatné psychické rozpoložení.
Zima je tak čas výživného jídla, protože organismus potřebuje mnohem více energie než v teplejším období. Produkce tepla, zvyšování tuku těla před zimou a k tomu více vitamínů a minerálů pro posílení imunity a také je třeba více tekutin, protože v zimě nemáme takovou žízeň jako v létě a hrozí tak často dehydratace. Lidé tak často v těchto momentech mají spíše chuť na sladké, což není vpodstatě dvakrát nejzdravější řešení.
Základem jsou živiny
Při plnění nákupního košíku a vaší lednice jsou klíčovým slovem sacharidy. Ty vám zajistí více energie a lepší náladu. Neváhejte a vařte tedy hlavně z obilovin, což jsou hlavně konkrétně pšenice, žito, rýže, oves, těstoviny, bulgur, kuskus, jáhly a třeba i pohanka. Jak vidno, ideální je tvořit kaše se zeleninou klidně i na sladko s musli a sušeným ovocem, které můžete mít uskladněné třeba z léta v mrazáku.
Zima zároveň patří kořenové zelenině, takže ideální pro vyváření všech možných polévek jsou zelí, brambory, růžičková kapusta, ale klidně i červená řepa. Kdo rád zavařuje či nakládá zeleninu, je pro něj zima ideálním časem, protože kompoty obsahují probiotické kultury posilující imunitu. Samozřejmě zima je také období, kdy je nutné bojovat s nemocemi. Nesmíte tedy zapomenout na česnek, zázvor a cibuli, ty pomáhají hlavně při nachlazení.
Není tedy překvapením, že hlavní zdrojem musí být čaje, čímž doplňujete také potřebné tekutiny. Kdo nepije zázvorový čaj s medem a citrónem, jako kdyby nebyl.
Zdroj: vimcojim.cz, Český Rozhlas
KAM DÁL: Lobotomie zničila život sestře prezidenta Kennedyho. Jaké měla drastická lékařská metoda vedlejší účinky?