Syrové maso: Můžeme ho v klidu jíst, nebo je lepší se mu vyhnout obloukem?

Syrové maso může obsahovat nebezpečné patogeny
Syrové maso může obsahovat nebezpečné patogeny
zajímavost

Nejrůznější typy jídel, které zahrnují tepelně neupravené maso, jsou běžnou a oblíbenou součástí hned několika světových kuchyní. Může být ale pojídání syrového masa hazardem se zdravím? Na co bychom si měli dávat pozor?

reklama

Jedním z nejoblíbenějších jídel připravených ze syrového masa je tatarák, který má své fanoušky všude po světě. Tato lahůdka ale s sebou nese určitá rizika, a to dokonce i tehdy, kdy si ji objednáte v restauraci.

Tepelně neupravené maso totiž může obsahovat nejrůznější viry, toxiny, bakterie a dokonce i parazity, které by pečení v troubě nebo osmažení na pánvi nepřežili.

U poražených zvířat totiž často dochází k situaci, kdy se jejich vnitřní orgány omylem natrhnou a jejich obsah poté kontaminuje maso zvířete. Při této nehodě dochází k přenosu nejrůznějších patogenů na kusy masa, které poté putují na prodejní pulty supermarketů nebo do kuchyní v restauracích.

Mezi nebezpečné patogeny, na které můžeme v syrovém mase narazit, patří mimo jiné bakterie E. coli, Listeria monocytogenes, Salmonella, Clostridium perfringens a Campylobacter, jak dokazují výzkumy.

Nejen tatarák, ale i sushi

Mezi ty nejoblíbenější pokrmy zahrnující syrové maso patří:

  • Tatarský biftek: mletý syrový hovězí steak smíchaný s kořením, cibulí a žloutkem
  • Tatarák z tuňáka: nasekané nevařené maso z tuňáka smíchané s bylinkami a kořením
  • Carpaccio: jde o tenké plátky syrového hovězího masa nebo ryby, tento pokrm je oblíbený zejména v Itálii
  • Mett: německý pokrm obsahující syrové vepřové, který je ochucený solí, pepřem a česnekem nebo kmínem
  • Některé druhy sushi: japonské jídlo, které je kombinací rýže a syrových ryb
  • Ceviche: syrová ryba v citrusové šťávě

Ideální je se těmto a dalším pokrmům, které obsahují nevařené maso, vyhnout. Pokud ale bez syrového masa zkrátka nemůžete být, raději si ho připravte doma.

To, že si tatarák nebo carpaccio objednáte z restauračního jídelního lístku, totiž není zárukou kvality. Ideální je koupit si čerstvé maso od místního farmáře a dodržovat veškeré bezpečnostní postupy při jeho přípravě.

Zdroj: Healthline

KAM DÁL: Zázračné chilli papričky: Pomohou vám mimo jiné i s prevencí rakoviny, to ale není vše.

https://www.ctidoma.cz/clanek/zdravi-a-styl/syrove-maso-muzeme-ho-v-klidu-jist-nebo-je-lepsi-se-mu-vyhnout-obloukem-71161
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.