Vysoký tlak: Pomohou vám ho snížit určité typy potravin

Se snížením vysokého krevního tlaku vám pomohou mimo jiné i pistácie
Foto: Depositphotos
Se snížením vysokého krevního tlaku vám pomohou mimo jiné i pistácie
zajímavost

S vysokou hladinou krevního tlaku neboli hypertenzí má problémy celá řada lidí. Zpočátku sice nevykazuje žádné symptomy, časem ale může vést až k vzniku srdečních chorob a dalších zdravotních potíží. Naštěstí existuje hned několik běžných druhů potravin, které vám se snížením vysokého krevního tlaku pomohou.

reklama

Snížení hypertenze můžete docílit nejen komerčními léky, ale také změnami životního stylu a jídelníčku.

Vyvážená a zdravá strava je pro snížení vysokého krevního tlaku naprosto nezbytná. S regulací tohoto nebezpečného stavu nám může pomoci zejména zařazení jídel, která obsahují vysoké množství hořčíku a draslíku.

Citrusy

Mezi potraviny s vysokým obsahem draslíku a hořčíku patří mimo jiné i citrusy, mezi které se řadí i pomeranče, citrony nebo grapefruity. Toto ovoce vám díky obsahu těchto důležitých minerálů může pomoci se snížením hypertenze, jak dokazují výzkumy.

Citrusy ale obsahují i celou řadu dalších vitamínů a rostlinných složek, které snižují také riziko vzniku onemocnění srdce.

Ryby

Tento druh masa nám může nejen pomoci se snížením hypertenze, ale také se zánětlivostí v těle a eliminací sloučenin s názvem oxylipiny v našem organismu, jak dokazují studie. Tyto škodlivé sloučeniny stahují cévy v těle.

Dýňová semínka

Ideální je do jídelníčku zařadit mimo jiné také dýňová semínka.

Výzkumy poukazují na to, že tento druh semínek je schopný našemu organismu pomoci s regulací vysokého krevního tlaku, obsahují totiž draslík, hořčík a arginin. Aminokyselina arginin je naprosto stěžejní pro uvolnění cév v těle, a tím pádem i pro snížení vysokého krevního tlaku.

Fazole a čočka

Zapomínat bychom ale neměli na tyto dva druhy oblíbených luštěnin. Jsou bohatým zdrojem draslíku a hořčíku a mohou vám pomoci zbavit se hypertenze, jak dokazují výzkumy.

Pistácie

Skvělou zprávou pro všechny milovníky pistácií je to, že dokonce i tato pochoutka vám díky svému vysokému obsahu draslíku a dalších živin pomůže se hypertenzi vyhnout nebo se jí zbavit. Potvrzuje to hned několik věděckých studií.

Zdroj: Healthline, National Library of Medicine

KAM DÁL: Syrové maso: Můžeme ho v klidu jíst, nebo je lepší se mu vyhnout obloukem?

https://www.ctidoma.cz/clanek/zdravi-a-styl/vysoky-tlak-pomohou-vam-ho-snizit-urcite-typy-potravin-71235
reklama
#zdraví #hypertenze #vysoký tlak

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.