Zkušenosti chovatelů: Pes a alternativní medicína

Katka je terapeutkou crania. Poprvé si vyzkoušela ošetření pejska.

Alena je majitelkou pětileté bulteriérky Bubunky, která trpí vlivem vzácné choroby špatnou funkcí štítné žlázy. Kromě léků a diety se rozhodla ulevit svému pejskovi i jinak.

reklama

„Povaha Bubunky je úžasná, hodná, má ráda malé děti. Poslední dobou však hodně sešla. Přestávala jevit zájem o okolí, její klouby a kosti chřadly. Trápily jí časté falešné březosti, záněty uší. Přibírala na váze, aniž by se přežírala. Po mnoha vyšetřeních jsme zjistili, že Bubunka má špatnou funkci štítné žlázy - neprodukuje žádné hormony. Dále jsme zjistili, že má špatně fungující játra. Byl jí diagnostikován nezhoubný nádor na adenohypofýze -  nemoc, která se vyskytuje opravdu vzácně tzv. sekundární hypoadenokorticismus. V jejím těle není přirozená dávka kortikoidů, což má dopad na celý organizmus. Tím se vysvětlilo, proč vypadá starší než je,“ vysvětluje zdravotní stav její majitelka Alena.

Léčba klasická i alternativní

Nyní Bubunce podává hormony na štítnou žlázu, kortikoidy, také má dietu. Léčbu ji doplnila Bachovými esencemi, namíchanými na míru pejskovi. "No a pak jsem se domnívala, že by ji pomohlo cranio, o kterém jsem slyšela a sama i vyzkoušela. Cítila jsem se po něm úžasně odpočinutá, jako znovuzrozená, a tak jsem se obrátila na praktikantku Kačku Velcovou. Myslím, že ošetření Bubunce pomohlo, těšíme se na další. A Kačence moc děkujeme," říká Alena.

 

Jak to vidí praktikant

Většinou se cranio aplikuje na člověka. Jaký je rozdíl mezi ošetřením dospělého člověka a pejska? „Žádný," usmívá se Kačka Velcová a doplňuje: "Z přístupu praktikanta se ošetření ničím neliší, z přístupu klienta už je to zajímavější, dynamičtější, hravější. Je dobré nejdříve vytvořit svobodný prostor, v němž se dobře cítí jak pejsek, tak i jeho páníček. Poté už se necháte vést intuicí a následujete pohyby a potřeby pána i jeho pejska. To samé prožívají i oni, jelikož jsou vzájemně propojení. Rozdíl je jen v tom, že najednou ošetřujete dvě bytosti, nikoliv jednu. Zvířata mají svůj komunikační jazyk, kterému praktikant lehce naslouchá. Vlastně tímto jazykem je jeho tělíčko, které k nám vysílá impulzy a pocity a tak je to i u člověka. Na ošetření může přijít velmi citlivý člověk, který je více sám v sobě a nemá potřebu svoje pocity rozvádět do slovní podoby, prožívá si je niterně. Kraniosakrální biodynamika je specifická v tom, že pomáhá praktikantovi i klientovi – lidskému či psímu navázat úžasný, jemný a citlivý kontakt, který respektuje veškerou přirozenost a jedinečnost každé bytosti,“ uzavírá Katka Velcová.

https://www.ctidoma.cz/clanek/zdravi-a-styl/zkusenosti-chovatelu-pes-a-alternativni-medicina-15696
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.