Rychlý RECEPT na pravou italskou focacciu

Na focacciu můžeme přidat olivy nebo sušená rajčata
Zdroj: Seriouseats.com
Na focacciu můžeme přidat olivy nebo sušená rajčata

Na přípravu těsta focaccie stačí základní ingredience, které máme běžně doma. Hodí se skvěle k italským vínům a sýrům.

reklama

Focaccia je klasický italský chléb, který se podává k dobrým sýrům a ke kvalitnímu vínu. Připravte si toto oblíbené pečivo doma a vychutnejte si teplé večery v duchu Itálie.

Na těsto stačí pár základních surovin

Na italský chléb budete potřebovat:

1 hrnek vlažné vody

4 lžíce olivového oleje

1 lžičku soli

3 hrnky bílé mouky

1 lžičku sušeného droždí

Na vrch focacci si připravte:

2 lžíce olivového oleje

1 hrst čerstvého rozmarýnu nebo krájené červené cibulky

1 lžíci hrubé mořské soli

Nejdřív připravíme kvásek

Sušené droždí smícháme s vlažnou vodou, přidáme olej a přisypeme hrnek hladké mouky. Kvásek necháme kvasit na teplém místě tři hodiny.

Do připraveného kvásku přidáme zbylé dva hrnky mouky se solí a pečlive uhněteme do hladkého těsta.

Na plech si připravíme pečicí papír, který lehce pomoučíme a těsto do plechu vyklopíme a namačkáme do všech rohů. Focacciu přikryjeme potravinovou folií, kterou celou potřeme olivovým olejem a necháme kynout, dokud svůj objem nezdvojnásobí.

Mezitím co chléb kyne, předehřejeme troubu na 220 °C. Po vykynutí odstraníme fólii a namočenými prsty v olivovém oleji uděláme do těsta pravidelné důlky a pokapeme ho zbytkem olivového oleje.

Focacciu ještě před pečením posypeme mořskou solí, rozmarýnem, olivami, sušenými rajčaty nebo najemno nakrájenou cibulkou, záleží pouze na naší chuti. 

Z trouby vyjmeme hotový chléb po přibližně dvaceti pěti minutách a necháme ho před prvním nakrojením vychladnout na drátěné mřížce.

Dobrou chuť!

reklama
#dům #zahrada #recept #chleba #kuchyně #chléb #Itálie #italská kuchyně #foccacia #olivový olej #tymián

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.