Rychlý RECEPT na pravou italskou focacciu
Na přípravu těsta focaccie stačí základní ingredience, které máme běžně doma. Hodí se skvěle k italským vínům a sýrům.
Focaccia je klasický italský chléb, který se podává k dobrým sýrům a ke kvalitnímu vínu. Připravte si toto oblíbené pečivo doma a vychutnejte si teplé večery v duchu Itálie.
Na těsto stačí pár základních surovin
Na italský chléb budete potřebovat:
1 hrnek vlažné vody
4 lžíce olivového oleje
1 lžičku soli
3 hrnky bílé mouky
1 lžičku sušeného droždí
Na vrch focacci si připravte:
2 lžíce olivového oleje
1 hrst čerstvého rozmarýnu nebo krájené červené cibulky
1 lžíci hrubé mořské soli
Nejdřív připravíme kvásek
Sušené droždí smícháme s vlažnou vodou, přidáme olej a přisypeme hrnek hladké mouky. Kvásek necháme kvasit na teplém místě tři hodiny.
Do připraveného kvásku přidáme zbylé dva hrnky mouky se solí a pečlive uhněteme do hladkého těsta.
Na plech si připravíme pečicí papír, který lehce pomoučíme a těsto do plechu vyklopíme a namačkáme do všech rohů. Focacciu přikryjeme potravinovou folií, kterou celou potřeme olivovým olejem a necháme kynout, dokud svůj objem nezdvojnásobí.
Mezitím co chléb kyne, předehřejeme troubu na 220 °C. Po vykynutí odstraníme fólii a namočenými prsty v olivovém oleji uděláme do těsta pravidelné důlky a pokapeme ho zbytkem olivového oleje.
Focacciu ještě před pečením posypeme mořskou solí, rozmarýnem, olivami, sušenými rajčaty nebo najemno nakrájenou cibulkou, záleží pouze na naší chuti.
Z trouby vyjmeme hotový chléb po přibližně dvaceti pěti minutách a necháme ho před prvním nakrojením vychladnout na drátěné mřížce.
Dobrou chuť!