Karlovarský knedlík zažívá opravdový boom. Přesvědčte se sami o jeho dokonalé chuti
Knedlíky jsou v české kuchyni jednou z nejoblíbenějších příloh a spousta jídel se bez nich zkrátka neobejde. Nebojte se s námi vyzkoušet chutný karlovarský knedlík, který je vylepšený nasekanou petrželkou a chuť je zjemněná sněhem z vaječného bílku. Příprava je jednoduchá, rychlá a bez dlouhého kynutí.
Knedlík, především ten houskový, to je symbol české domácí kuchyně. Knedlíky patří u nás k nejoblíbenějším přílohám a stávají se nedílnou součástí klasických jídel, jako je svíčková, rajská či koprová omáčka. Knedlíky těmto jídlům vyloženě sluší. Není ovšem knedlík jako knedlík.
Už jste se klasického kynutého knedlíku přejedli a nebojíte se experimentovat? Překvapte rodinu a k nedělnímu obědu naservírujte klasicky české jídlo - svíčkovou omáčku, tentokrát s karlovarským knedlíkem. Karlovarský knedlík je oblíbený nejen v oblasti Karlových Varů, ale s chutí ho připravují kuchařky po celých Čechách.
Knedlíkům, jejichž chuť je vylepšená nasekanou petrželkou a zjemněná sněhem z vaječného bílku, se dříve říkalo knedlíky ubrouskové, svatební nebo fajnové a připravovaly se spíše ke svátečním událostem. Nyní zažívají opravdový boom a setkat se s nimi můžete i v restauracích. Není ale nad to si takový knedlík připravit a vychutnat doma.
Budete se olizovat
Není to nic složitého a chuť oproti klasickému kupovanému knedlíku je nesrovnatelná. Překonejte počáteční strach a pusťte se do vaření. Sami pak budete mile překvapeni, jak snadná příprava takového knedlíku je a jak skvěle chutná. Navíc na talíři i krásně vypadá. A nikdo nemusí vědět, že jste se při přípravě ani moc nenamáhali. Přípravu zvládne každý.
Jak na to?
Doba přípravy: 40 minut
Počet porcí: 6
Suroviny:
- 8 starších rohlíků
- 3 vejce
- 3 lžíce nasekané petželky
- 130 g hrubé mouky
- 1 čajová lžička soli
- 320 ml mléka
Postup:
Rohlíky pokrájíme na malé kostičky, přidáme petrželku, sůl a mouku. Bílky oddělíme od žloutků. Žloutky rozmícháme s mlékem, nalijeme na rohlíky, zamícháme a necháme 5 minut stát.
Mezitím uděláme z bílků sníh a zamícháme ho do rohlíkové směsi.
Směs na karlovarský knedlík rozdělíme na dvě poloviny, vyklopíme na potravinovou fólii a vytvoříme tvar knedlíku. Knedlíky zabalíme a na několika místech propíchneme fólii ostrým nožem. Knedlíky dáme do vroucí vody a vaříme 20 minut.
Po vyndání z vody ihned knedlíky z fólie vybalíme.
Vynikající, rychlý a nadýchaný karlovarský knedlík.