Vlasy poškozené sluncem a horkem? Poradíme vám, jak na ně

Mějte krásné vlasy i v parném létě
Foto: Freepik.com
Zobrazit fotogalerii (3)
Mějte krásné vlasy i v parném létě

Léto je pro naše vlasy velmi náročným obdobím. Musí čelit ostrému slunečnímu záření, chlorované nebo slané vodě a také potu. Kvůli tomu se také lámou, třepí a už na první pohled vypadají zničeně. Nezoufejte ale, naštěstí se dají ještě zachránit.

reklama

Zásadní rada zní: zapomeňte na klasické šampony, ale sáhněte po těch, které jsou přímo určené na poškozené vlasy. Špatnou volbou nejsou ani ty hydratační nebo vyživující (moisture), protože jim dodají vše, o co je žhavé sluneční paprsky připravují. Můžete ale zkusit i nejrůznější bylinky nebo přírodní prostředky. Nám se například skvěle osvědčil kokosový olej.

Vsaďte na přírodní péči

Pokud máte pochybnosti o klasických přípravcích z drogerie plných chemických látek, vyzkoušejte osvědčené bylinky. Na mastné vlasy se doporučuje pelyněk, na světlé vlasy heřmánek, který přidává lesk a pečuje o vlasové vlákno i pokožku hlavy. Máta může pomoci těm, co mají navíc problém s lupy, stejně jako levandule, která zklidňuje pokožku. Na podporu růstu je pak ideální máta, kopřiva a bazalka.

Podpoří je i zdravá strava

Jestliže vašim vlasům nic nepomáhá, je dost možná, že je dostatečně nezásobujete důležitými vitaminy. Vlasy potřebují hlavně proteiny a vitamin B5. Důležité proteiny získáte z vajec, ořechů a sýrů. Vitamin B5 je zase přítomen v nerafinované rýži a celozrnných výrobcích. Důležité jsou také biotin, zinek, železo a kyselina listová.

Aby barva déle vydržela

Jednou za měsíc opláchněte barvené vlasy koktejlem z jedné části jablečného octa a tří částí vody. Směsí opláchněte vlas poté, co použijete svůj běžný šampón a kondicionér. Obnovíte tak lesk vymývající se barvy a dodáte jí znovu intenzitu.

Konečky raději obětujte

Sluncem narušené konečky vám nabízejí dvě možnosti – buď se je pokusíte zachránit, anebo je necháte rovnou ustřihnout. V prvním případě použijte regenerační masku, která se nanáší pouze do délek a konců. Pořídíte je v běžné drogerii a můžete si vybrat z celé řady značek. Mnohem lépe ale uděláte, když si konečky necháte zastřihnout. I když totiž kosmetické produkty slibují zázraky, stoprocentně vaše vlasy bohužel nikdy neuzdraví.

Vyzkoušejte masku s mandlovým olejem

Budete potřebovat střední banán a lžičku mandlového oleje. Banán rozmačkejte vidličkou a promíchejte ho s lžičkou mandlového oleje. Vmasírujte do celé délky vlasů, zhruba 5 cm od hlavy a zvláštní péči věnujte hlavně konečkům. Nechte působit zhruba půl hodiny. Pak vlasy umyjte šampónem a použijte kondicionér. Mandlový olej pomáhá i rychlejšímu růstu vlasů.

reklama
#krása #kosmetika #vlasy

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.