Čerstvé brambory až 6 měsíců: Bez výhonků a změknutí
Všichni to známe, nakoupíme si spoustu čerstvé zeleniny, nakonec ji ale nespotřebujeme dostatečně rychle a letí do koše. Takto často končí mimo jiné i brambory. Naštěstí ale existuje hned několik spolehlivých triků, jak je udržet čerstvé až několik měsíců.
Brambory patří mezi druhy zeleniny, se kterými plýtváme nejvíce. Většina z nás je skladuje na studeném a tmavém místě, tedy ideálně ve sklepě, a pokud nemáme sklep, tak ve spíži. To může být ale podle některých expertů velká chyba.
Brambory totiž v pokojové teplotě začínají poměrně rychle klíčit a měknout a nám nakonec nezbývá nic jiného, než je vyhodit.
Ročně vyplýtváme miliony tun zeleniny a ovoce, přitom by stačilo dodržovat několik jednoduchých tipů a triků, aby nám vydržela déle. V případě brambor je to jednoduché, stačí je jen místo ve spíži skladovat v lednici, vydrží tak totiž dokonce až třikrát déle.
Skladování brambor v lednici se celá řada lidí vyhýbá z jednoho prostého důvodu. Dříve se věřilo, že skladování tohoto druhu zeleniny v lednici vede k formování dalších cukrů uvnitř brambor, které se poté při pečení či smažení mohou přetvořit na škodlivý akrylamid.
Podle nedávných studií šlo ale o pouhé domněnky. Nedávný výzkum, který provedl výbor pro toxicitu chemikálií v potravinách, spotřebních výrobcích a v životním prostředí (COT), potvrdil, že skladování brambor v lednici nebezpečné není. Údajně skladování tohoto druhu zeleniny v chladničce nezvyšuje potenciál tvorby nebezpečných látek uvnitř brambor.
V současné době klimatické krize a zvyšujících se nákladů na život je tedy ideální skladování brambor v lednici zvážit. Pomůže vám to s tímto druhem zeleniny neplýtvat a tak mimo jiné i snížit vaše životní náklady.
KAM DÁL: Proč nehubnu: Děláte pro ztrátu hmotnosti vše, ale nic se neděje? Na vině může být některá z častých chyb.