Jablka: Obyčejné ovoce s neobyčejnými zdravotními benefity. Připravte si z něj vitamínovou bombu
Jablek má v před Vánoci většina z nás plnou spíž. Až už jste je dostali od Mikuláše, nebo jste si je posbírali na zahradě či koupili po pytlích v obchodě, rozhodně nečekejte, až se vám zkazí. Víme, jak jablka jednoduše zpracovat.
O tom, že jsou jablka plná vlákniny a mohou nám tak pomoci se zažíváním, většina z nás už ví. Toto lahodné ovoce má ale celou řadu dalších zdravotních benefitů, o kterých jste s největší pravděpodobností ještě neslyšeli.
Jablka obsahují celou řadu důležitých živin, které jsou nezbytné ke správnému fungování našeho organismu. Navíc ale nepatří mezi vysokokalorické potraviny, jsou tak skvělou volbou i pro ty, kteří se snaží shodit přebytečná kila. Mezi živiny, které v tomto ovoci najdeme, patří mimo jiné vláknina, vitamín C, měď, draslík, vitamín K a další, jak informuje Healthline.
Pomáhají s hubnutím
Zařazení jablek do našeho jídelníčku nám mimo jiné může pomoci se snížením naší fyzické hmotnosti a předejít tak vzniku obezity, která patří mezi rizikové faktory vzniku celé řady vážných onemocnění.
Díky svému vysokému obsahu vlákniny (5 g vlákniny ve středním jablku) nám pomáhají déle si udržet pocit sytosti, a tak i zabránit konzumaci většího množství kalorií, než je potřeba. S prevencí vzniku obezity nám pomáhají ale také díky jejich vysokému obsahu polyfenolů.
Další tipy na to, jak o Vánocích nepřibrat, najdete zde.
Zdraví našeho srdce
Pravidelnou konzumací jablek můžete podpořit mimo jiné také zdrav vašeho srdce. Vysoký obsah polyfenolů v tomto ovoci nám totiž pomáhá snižovat vysokou hladinu krevního tlaku, která může vést ke vzniku onemocnění srdce.
Flavonoidy nám pomáhají mimo jiné také snížit vývoj aterosklerózy, neboli hromadění plaku v našich tepnách, která může vést až ke vzniku infarktu.
Nižší riziko vzniku cukrovky
Zařazením jablek a hrušek do naší stravy můžeme mimo jiné předejít i vzniku cukrovky II. typu.
Studie dokazují, že tato změna jídelníčku snižuje riziko vzniku diabetu II. typu až o 18 %. Dokonce i pokud tyto druhy ovoce do našeho jídelníčku zařadíme pouze jednou týdně, můžeme snížit riziko vzniku tohoto typu chronického onemocnění až o 3 %.
Poradí si s trávicími problémy
Jablka mimo jiné obsahují také pektin. Jde o jeden z druhů vlákniny, která podporuje zdravou střevní mikroflóru.
V našich střevech totiž působí jako prebiotikum, neboli výživa pro zdravé bakterie, které jsou pro správnou funkci trávicího systému nezbytné.
Prevence rakoviny
Jablka nám mohou dokonce pomoci i předejít vzniku rakoviny, obsahují totiž velké množství antioxidantů, které chrání naše buňky před oxidačním stresem. Tato účinná složka jablek nám tak může pomoci s prevencí vzniku některých druhů rakoviny, mezi které patří mimo jiné rakovina plic a trávicího traktu.
Zelená šťáva plná vitamínů
Pokud vám ale jablko zkrátka nechutná samo o sobě nebo už se vám jako rychlá svačinka zkrátka omrzelo, nezoufejte. Jablka můžete zařadit do vaší stravy dokonce i prostřednictvím šťávy nebo šejku.
Potřebujete:
- 1 jablko
- 1 banán
- 3 datle
- polovinu okurky
- 2 pomeranče pro výrobu čerstvého pomerančového džusu (můžete nahradit vodou)
Postup:
Stačí jen jablka nakrájet na kostičky a vhodit je do mixéru, přidat k nim kousky banánu, okurky a čerstvý špenát. Nakonec do mixéru přidejte i 3 větší vypeckované datle, které vám nápoj osladí, zalijte kousky ovoce a zeleniny vodou nebo čerstvým pomerančovým džusem a pořádně celou směs rozmixujte tak, abyste se zbavili hrudek.
Zdroj: Healthline, Life is But a Dish
KAM DÁL: O Vánocích nemusíte přibrat, pomůže vám správná strava i aktivní odpočinek.