Jak jednoduše posílit imunitu: Pomůže vám lahodný nápoj

V zimě vsaďte na sezónní potraviny
Foto: Depositphotos
V zimě vsaďte na sezónní potraviny
zajímavost

Na podzim je důležitější posilovat naši imunitu více, než kdy jindy. Není ale potřeba kvůli tomu utrácet stovky korun za drahé doplňky stravy. Pomohou vám i nápoje, které si můžete doma připravit během několika minut.

reklama

V sychravém podzimním počasí každoročně celá řada z nás onemocní chřipkou nebo nachlazením.

Na podzim je tedy velmi důležité posilovat naši obranyschopnost. Chřipka a nachlazení jsou nejen nepříjemné, ale také nás na několik dnů zcela vyřadí z běžného provozu. Ideální je tak těmto nemocem spolehlivě předcházet.

Naštěstí vám s tím může pomoci hned několik nápojů, které si můžete jednoduše připravit během několika málo minut. K jejich přípravě totiž potřebujete jen několik ingrediencí, které už s největší pravděpodobností máte doma. Ideální je pít jeden z těchto nápojů každý den, nejlépe ráno.

Kurkumový nápoj

První nápoj na posílení imunity potěší milovníky zázvoru.

Potřebujete:

  • 250 ml vody
  • 1/4 lžíce nastrouhaného zázvoru
  • 1/4 lžíce kurkumy
  • 1 lžíci jablečného octa
  • 1 lžíci medu

Postup:

Stačí jen vložit zázvor a kurkumu do hluboké pánve a povařit ji zhruba 5 až 10 minut. Nakonec jen stačí směs sundat z plotýnky, nechat ji vychladnout a přidat do ní zbytek ingrediencí.

Tento nápoj má velmi silné protizánětlivé a antibakteriální účinky. Jablečný ocet má antibakteriální účinky, jak dokazují studie. zároveň ale nezlikviduje prospěšné bakterie, které žijí v našem trávicím systému, dokonce podporuje jejich růst.

Zázvor a kurkuma mají silné protizánětlivé a antiseptické vlastnosti, zázvor navíc podporuje produkci buněk, které naše tělo zbavují nejrůznějších patogenů, jak dokazují výzkumy.

Nápoj z libečku

Libeček používali lidé k léčivým účelům již po staletí.

Potřebujete:

  • 1/2 lžíce semínek z libečku
  • 5 lístků bazalky
  • 1/4 lžíce černého pepře
  • 1 lžíci medu

Postup:

Ideální je všechny ingredience kromě medu nechat louhovat v horké vodě po dobu 5 minut a poté směs scedit.

Semínka z libečku vám pomohou nejen s posílením imunity, ale také uleví těm, kteří trpí nachlazením či silným kašlem, dokazují to odborné studie.

Zdroj: Times of India, National Library of Medicine

KAM DÁL: Trpíte migrénami? Na vině mohou být některé potraviny.

reklama
#praktické rady #imunita #obranyschopnost

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.