Nedozrála vám rajčata? Nevyhazujte je! Ze zelených udělejte polévku nebo lahodnou zavařeninu
![Zelená rajčata nevyhazujte, můžete je mimo jiné i zavařit a přidávat do sendvičů](https://www.ctidoma.cz/sites/default/files/styles/image_detail/public/imgs/21/depositphotos_240133598_xl.jpg)
Pokud jste pěstovali rajčata, ale nestihla vám dozrát, nezoufejte. Existuje totiž hned několik receptů, jak můžete zelená rajčata jednoduše využít a dokonce si na nich i pochutnat. Vybírat můžete z polévky, zavařenin, ale i smažené pochoutky.
Spolu s blížícím se začátkem podzimu se rajčatová sezona chýlí ke konci a zahrádkáři se tak snaží dohnat ztracený čas a přimět rajčata, aby rychle dozrála.
Ačkoliv lze proces zrání urychlit hned několika způsoby, je pravděpodobné, že skočíte s několika zelenými plody. To ale není žádná tragédie, dokonce i zelená rajčata totiž můžete využít k přípravě lahodných pokrmů.
Smažená zelená rajčata
Tento oblíbený recept má zajímavou historii, pochází totiž z židovské kuchyně, mezinárodně se ale proslavil až vydáním románu Smažená zelená rajčata v kavárně Whistle Stop od Fannie Flagg, který spatřil světlo světa roku 1987 a následovala ho populární filmová adaptace.
Stačí jen obalit silné plátky zelených rajčat v mouce smíchané se směsí koření dle vašeho výběru, poté je namočit do rozmíchaného vajíčka a obalit je v kukuřičné mouce.
Nakonec zbývá jen rajčata osmažit, odsát přebytečný tuk pomocí kuchyňských ubrousků a máte hotovo.
Nakládaná zelená rajčata
Nakládačky ze zelených rajčat jsou nejspíše druhým nejoblíbenějším způsobem, jak tyto nedozrálé plody jednoduše využít.
Stačí jen si připravit nálev smícháním octa, sody, soli a cukru, nakonec do láku můžete přidat vaše oblíbené koření. K zeleným rajčatům se hodí mimo jiné semínka koriandru, anýz, česnek, hořčičná semínka, chilli a další, ale výběr je jen na vás.
Zavařeninu poté můžete použít mimo jiné i do sendvičů nebo jako přílohu k hlavnímu jídlu.
Polévka ze zelených rajčat
K přípravě studené polévky gaspačo je nutné zelená rajčata rozmixovat s okurkou, citrónem, octem, šalotkami a česnekem.
Milovníci pálivého jídla mohou do mixéru přidat mimo jiné také chilli. Podávejte studené. Můžete si ji vychutnat i spolu s hlavním jídlem místo okurkového salátu.
Zdroj: Tomato Bible
KAM DÁL: Octomilky: Jak se jich jednoduše a levně zbavit.