Opláchnutí ovoce a zeleniny nestačí. Zahráváte si se zdravím
Pouhé omytí zeleniny a ovoce pod tekoucí vodou zdaleka není dostačující. Papriky, jablka a další plody, které patří do těchto dvou kategorií, totiž na sobě mají nebezpečné pesticidy. Tyto látky mohou způsobit dokonce i rakovinu.
Pesticidy se na ovoci a zelenině používají proto, aby farmářům pomohly uchránit jejich úrodu před škodnou, ale i nejrůznějšími nemocemi, které ji mohou znehodnotit.
Použití těchto látek může mít ale bohužel velmi nepříjemné zdravotní následky, pokud konzumujete ovocné či zeleninové plody, které nebyly důkladně očištěny. Podle nejrůznějších studií může konzumace pesticidů způsobovat mimo jiné:
- rakovinu
- cukrovku
- vrozené vady
- Parkinsonovu chorobu
- astma
- Alzheimerovu chorobu
- reprodukční problémy
Je proto v zájmu zdraví každého z nás jablka, rajčata a další plody vždy pořádně očistit. Opláchnutí pod tekoucí vodou ale opravdu nestačí. To platí dokonce i v případě, že si kupujete ty organické. Dokonce i v organickém zemědělství se totiž používají pesticidy, jen jejich jiné druhy. To ale neznamená, že jsou zcela neškodné.
Dobrou zprávou je, že k tomu, abyste vaši zeleninu a ovoce od pesticidů očistili, nebudete potřebovat žádné drahé přípravky. Bohatě si vystačíte s tím, co už nejspíš máte v kuchyni.
Potřebujete:
- 3 litry vody
- 30 g jedlé sody
Postup:
Smíchejte tři litry vody s 30 g jedlé sody a nechte ve směsi zakoupené ovoce a zeleninu ponořené několik desítek minut. Poté už stačí jen plody opláchnout pod tekoucí vodou a máte hotovo.
Místo směsi vody a jedlé sody můžete použít také 10% solný roztok nebo bílý ocet. Záleží jen na tom, co máte zrovna po ruce.
Zdroj: Food Revolution Network, National Library of Medicine
KAM DÁL: Jak na spánek v letním počasí. Řada z nás dělá velkou chybu.