Podzimní jídelníček: Víte, co byste měli jíst v tomto ročním období a proč?
Naše tělo se během roku mění, v chladném počasí proto vyžaduje zcela jiné potraviny než v letních měsících a naopak. Jídelníčkem, který neobsahuje sezonní potraviny, si můžeme zadělat na vážné zdravotní problémy.
Podzim už je v plném proudu a většina z nás tak vyměnila sukně a šaty za džíny a pletené svetry. Změna ročního období by se měla odrazit ale i v naší kuchyni. Jíst celý rok stejně totiž rozhodně není ideální, můžeme tak přispívat k vzniku hormonální nerovnováhy nebo pociťovat úbytek energie.
Naše těla se během roku mění, je proto nutné myslet na to, co náš organismus v dané roční období potřebuje. Na podzim a v zimě je velmi důležité zařadit do našeho jídelníčku více teplých jídel, abychom naše tělo zahřáli zevnitř.
Ideální je soustředit se na potraviny, které nám pomohou s vyrovnáním naší hormonální hladiny, ale zároveň i se správnou funkcí našeho imunitního systému. Spolu s podzimem totiž začíná i sezona nejrůznějších viróz a nachlazení.
Jaké potraviny zařadit do podzimního jídelníčku?
V naší stravě by v tomto sychravém ročním období rozhodně neměly chybět následující potraviny:
- Kořenová zelenina: dýně, mrkev, tykev a batáty
- Zelená zelenina: celer, brokolice, špenát, kapusta, rukola a artyčoky
- Ovoce: jablka, granátová jablka, citrusové plody a hrušky
- Ryby: treska jednoskvrnná a mořský okoun
- Byliny: skořice, zázvor, kurkuma, rozmarýn, tymián, bazalka a kopr
- Obiloviny: oves, hnědá rýže, quinoa a proso
- Luštěniny: cizrna, fazole, čočka a sója
Ke snídani si můžete dopřát například lahodnou a teplou ovesnou kaši. Stačí jen ovesné vločky povařit v mléce či ve vodě do té doby, než zhoustnou, a vmíchat do kaše trochu skořice. Tuto podzimní snídani si můžete osladit medem a navrch přidat nakrájené hrušky či jablka.
K obědu si můžete dát "teplý salát" z obilovin dle vašeho výběru, doplněných kořenovou zeleninou a luštěninami. Směs zalijte dresingem nebo jen olivovým olejem, posolte, popepřete a máte hotovo.
K večeři si můžete připravit teplou zeleninovou polévku nebo si upéct rybu se zeleninou.
Zdroj: Humboldt
KAM DÁL: Žena prozradila, kde dělala při hubnutí tu největší chybu.