Recept na tradiční i více pikantní perníkové koření
Připravte si domácí perníkové koření s vyladěnými poměry surovin. Tajná ingredience poctivých výborných perníčků spočívá v ochucení prvotřídní směsí koření. Jaké jsou poměry a jak dodat více pikantní a lehce pálivou chuť?
Mezi tradiční a nejoblíbenější druhy cukroví rozhodně patří perníčky. Jejich hlavním poznávacím znamením je především aromatická vůně a chuť. Nic z toho by nebylo možné bez správné směsi koření. Tu si můžete buď zakoupit již hotovou, nebo si ji doma sami připravit z jednotlivých ingrediencí. Při domácí přípravě perníkového koření si můžete poměry surovin upravit a dosáhnout jemnější nebo naopak ostřejší chuti.
Recept na nejlepší perníkové koření
Pro přípravu perníkového koření budete potřebovat několik základních ingrediencí. Pro opravdu čerstvou chuť si připravte vlastní namleté suroviny. Skořici, nové koření, muškátový oříšek, hřebíček i anýz zakoupíte v celém stavu. S pomocí výkonného mixéru nebo s hmoždířem si snadno uděláte prášek, který dále smícháte v uvedených poměrech.
- 2 lžíce mletého zázvoru
- 3 lžíce mleté skořice
- 1 lžička mletého nového koření
- ½ lžičky mletého muškátového oříšku
- ½ lžičky mletého kardamomu
- 1 lžička hřebíčku
- 1 lžička fenyklu
- 1 lžička badyánu
- ¼ vanilkového lusku
- ½ lžičky mleté citronové kůry
Domácí perníkové koření využijete nejenom pro přípravu perníčků, ale i pečení klasického perníku nebo pro okoření kávy, dochucení palačinek a podobně. Praví milovníci vůně připomínající vánoční svátky jistě budou vědět, kde všude vlastní voňavé koření využít. V krásné sklenici se navíc může jednat o originální jedlý dárek.
Více pikantní verze
I u koupeného perníkového koření jsou rozdíly v tom, jak hodě je pálivé a silně aromatické. Pokud si chcete vytvořit ostřejší směs, stačí přidat více mletého zázvoru, větší množství muškátového oříšku a špetku pepře. Výsledkem bude ostřejší koření do perníku, kdy je potřeba opatrnost s přidáváním do těsta. Opravdoví milovníci pálivého mohou přidat ještě malé množství mletého chilli.
Správné uchování koření do perníku
Z uvedených surovin si můžete najednou připravit i větší množství perníkového koření. Ušetříte si tím čas i mytí nádobí a pomůcek. Připravenou směs uchovávejte se skleněné a vzduchotěsné nádobě. Koření by mělo být i uložené na tmavém místě mimo sluneční záření.
Zdroj: happyfoodstube.com, uwyoextension.org
KAM DÁL: Vánoce se blíží a spolu s nimi i každoroční kila navíc. Jak se jim vyhnout?