Tělesná teplota a pot poukazují na zdravotní rizika. Mohou být fatální

Při teplotě nad 40 °C ztrácí naše tělo schopnost svou teplotu regulovat
Foto: Unsplash
Při teplotě nad 40 °C ztrácí naše tělo schopnost svou teplotu regulovat

Naše tělo se snaží udržet si normální teplotu 37 °C za každého počasí. V co chladnějším nebo teplejším počasí se nacházíme, tím těžší je pro naše tělo regulovat svou teplotu. Některé tyto extrémy mohou být dokonce i zdraví nebezpečné. Naštěstí lze ale zdravotním komplikacím předcházet.

reklama

Když je horko, tak naše tělo začne vylučovat pot, aby nás ochladilo. Ochlazení cítíme v momentě, kdy se pot z naší kůže vypaří.

Proto je nám také pocitově tepleji v teplých místech se zvýšenou vlhkostí vzduchu; v těchto místech je někdy pobyt venku téměř nesnesitelný. Pot se totiž v takovém prostředí nemůže z kůže odpařit, protože okolní vzduch je vodou přesycený. Pokud se tedy chystáte na dovolenou, určitě není na škodu vzít v potaz i tamější vlhkost vzduchu.

Extrémní horko

Když venkovní teploty vystoupají do extrémů, může to mít až fatální dopad. Nejvíce ohroženými jsou senioři, lidé trpící nemocemi srdce, malé děti, sportovci a lidé, kteří vykonávají svou práci venku.

Muži se potí více než ženy

Muži mají mnohem větší risk dehydratace než ženy. Něžné pohlaví má sice daleko více potových žláz, ale potové žlázy u mužů zkrátka produkují mnohem více potu.

Přehřátí

Vyčerpání z horka je poměrně běžné a poznáte ho podle následujících symptomů: bolest hlavy, pocení, únava, zvracení, nevolnost.

Pokud u sebe pozorujete tyto příznaky, odeberte se co nejrychleji do chladného místa, hodně pijte a můžete si také na tělo přikládat ledové obklady, nebo si dokonce i dát studenou vanu.

Přehřátí může vést k úpalu

Jakmile naše tělesná teplota překročí 40 °C, tak naše tělo ztrácí schopnost svou teplotu regulovat, proto může být přehřátí tak nebezpečné.

Pokud se vám zrychlil srdeční tep, bolí vás hlava, jste zmatení a máte křeče, je možné, že máte úpal. Pokud na sobě nebo na někom jiném zpozorujete tyto příznaky, zavolejte ihned sanitku a dále postupujte podobně jako u přehřátí.

Jak úpalu předejít

Nejdůležitější je zůstat pořádně hydratovaný. V extrémním horku je nejlepší vynechat kofein a alkohol.

Také je velmi důležité se napít vždy ještě předtím, než máte žízeň, ta už je totiž známkou dehydratace. Dalším užitečným tipem je nosit volnější oblečení, abychom umožnili proudění vzduchu.

Zdroj: Everyday Health

KAM DÁL: Rakovina: Běžná složka potravin, která zvyšuje riziko vzniku této nemoci.

reklama
#praktické rady #přehřátí #úpal #úžeh #horečka #pocení

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.