Houbaři se konečně dočkali: Nálezy praváků a kovářů hlásí z celé republiky, některé lokality ale jasně vedou

Hřib kovář je klasickou červnovou houbou
Hřib kovář je klasickou červnovou houbou

Češi jsou národem houbařů. Není se tedy čemu divit, že jakmile začne sezona, vyrážejí do lesů. Letos jim počasí přeje. Teplo a déšť jsou skvělým předpokladem pro dobré úlovky. Oblíbené kačenky a májovky střídají nejen první hřibovité houby, ale i další chutné druhy.

reklama

Kdo houbaří celý rok, není pro něj polovina či konec června ničím výjimečným. Pro všechny ostatní je to znamení, že má smysl do lesů vyrazit nejen na skvělou zdravotní procházku, ale rovnou i s košíkem. Alespoň letos to platí, protože počasí houbařům opravdu přeje. Zatímco loni jsme na déšť čekali jako na smilování, letos ho máme relativně dost. V kombinaci s teplem to sice neznamená přímo žně, ovšem pěkné kousky se najít dají.

Objevují se i podzimní houby

Klasickou červnovou houbou je hřib kovář, koloděj i dubák. Když máte štěstí, můžete narazit na březové křemenáče nebo hřiby smrkové, což pro toto roční období není zcela běžné. Někteří houbaří hlásí dokonce nálezy václavek, což je jinak podzimní houba. „Koukala jsem na to jako puk. Ale vypadá to, že letos bude sezona opravdu dobrá. Pokud tedy nepřestane pršet a nezačnou tropy tak, jako tomu bylo před dvěma lety,“ má jasno Hanka Kozlíková z Ústí nad Labem.

David Kropáček z Benešova byl zase příjemně překvapen množstvím kozáků a hlavně klouzků. „Klouzků jsme našli hned napoprvé plný košík. Ve dvou za necelou hodinku. Ale to čištění, to byla hrůza,“ směje se. O pár dní později už z lesa nesl několik kozáků. „To byla ještě větší radost. V červnu jsem takto sbíral po hodně dlouhé době.“

Pozor na jedovaté houby

Podle odborníků je ale třeba krotit nadšení. Nejen proto, že se situace může změnit doslova ze dne na den, ale hlavně euforie znamená, že lidé si z lesa odnesou i houby, které jim příliš neprospějí. „Například hřib kříšť vám kvůli hořkosti "jen" zkazí smaženici, ale například hřib rudonachový v žaludku udělá celkem neplechu. Navíc je zařazen v Červeném seznamu jako kriticky ohrožený druh,“ říká pro Čtidoma.cz mykolog Kamil Horáček. Při nesprávně úpravě vám může být špatně i po konzumaci hřiba kováře.

V červnu však roste třeba i baňka velkokališná, která obsahuje toxin gyromitrin, a je proto jedovatá. To platí i pro helmovku ředkvičkovou s vysokým obsahem muskarinu. A samozřejmě je tu i známý hřib satan, který způsobuje otravy gastrointestinálního typu.

KAM DÁL: Důležité bílkoviny můžete brát nejen z masa, ale i ze zeleniny. Je však třeba si vybírat.

https://www.ctidoma.cz/clanek/publicistika/houbari-se-konecne-dockali-nalezy-pravaku-a-kovaru-hlasi-z-cele-republiky-nektere-lokality-ale-jasne-vedou-65518
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.