Miliardářský synek vymyslel hodně hloupý plán, jak se dostat k rodinným penězům

V šestnácti letech chtěl snadno přijít k rodinným penězům, ale zkazil si celý zbytek života
  |   zajímavost

Narodit se s pověstnou stříbrnou lžičkou v puse, tedy do bohaté rodiny, nemusí být vždy taková výhra, jak si mnozí z nás představují. Podobně se na to díval i mladý John Paul Getty III., vnuk amerického ropného magnáta a ve své době nejbohatšího muže světa. Přesto John Paul toužil mít  více peněz sám pro sebe, a tak vymyslel doslova ďábelský plán. Ten se ale brzy obrátil proti němu samotnému. 

Stalo se to 10. července 1973. Mladému Johnu Paulovi bylo teprve 16 let, ale ten den změnil celý jeho život. Kolem třetí hodiny ranní jej na římském Piazza Farnese unesli zločinci, s nimiž se nejprve domluvil na fiktivním únosu a později se snažil svůj plán zrušit. Mužům z ‘Ndranghety se jeho původní myšlenka zalíbila natolik, že se jí už nechtěli vzdát – a mladík brzy velmi litoval… 

Ze školy ho vyhodili

Gettyho rodištěm bylo Minneapolis v Minnesotě, ale dětství trávil v sedmdesátých letech minulého století v Římě, kde otec spravoval tamní část rodinného impéria. Zatímco se po rozvodu rodičů zámožný otec vydal s členy hnutí hippies do světa, malý Getty zůstal v Itálii, aby se tady vzdělával. Problém byl ale v jeho – řekněme – poněkud nezkrotném temperamentu, kdy jej zkrátka vyhodili poté, co na zdi školy velmi jednoznačně vyjádřil svůj názor na jejího ředitele. Tehdy se John Paul rozhodl, že organizovaný režim pro něj není a z honosného prostředí bohaté rodiny, do něhož mohl zapadnout, se vydal mezi lidi svého světového smýšlení. Jenže takoví žili ve squatech. 

Miliardářský squater

Je logické, že při takovém životním stylu se zámožnému dědečkovi ani ostatním členům rodiny nechtělo mladíka nijak podporovat, a tak se o sebe musel starat sám. Vyráběl šperky, maloval obrazy, chodil natáčet do komparzu. Jenomže to všechno bylo příliš náročné a nejisté a rodina měla přece tolik peněz, které by se mu hodily. Vymyslel proto hodně špatný plán: nechá se naoko unést a dědeček vyplatí přesně tolik, kolik si řekne. Domluvil se s únosci, ale později si svůj hloupý plán přece jen rozmyslel a chtěl celou akci odvolat. Jenomže tou dobou už bylo pozdě. 

Dědeček tušil, že může jít o podvod

Přišel 10. červenec 1973 a s ním i osudová hodina Gettyho již nedobrovolného únosu. Zločinci jej uvěznili v jedné z jeskyní v Kalábrii a po rodině chtěli za mladého pána výkupné sedmnácti milionů dolarů. Kdyby dědeček nevěděl, co je jeho vnuk zač, jistě by se strachoval a peníze by bez většího odkladu za jeho život vyměnil. Jenomže John Paul měl už v té době tak špatnou pověst, že ani jeho vlastní předci nevěřili, že jde o skutečný zločin. Vlastně měli k takovému uvažování mnoho pádných důvodů. Navíc měl ropný magnát hodně širokou rodinu a obával se, že pokud by vyplatil takovou sumu za jednoho ze svých vnuků, mohlo by to vést k únosům některých z dalších třinácti. 

Balíček s vnukovým uchem

S pány z ‘Ndranghety se ale takhle nejedná, a tak se rodina po několika dnech a druhé výzvě k zaplacení výkupného dočkala děsivé zásilky. Kromě výhrůžek v ní našel také vnukovo ucho a upozornění, že jsou únosci připraveni vrátit mu Johna Paula po kouskách. V tu chvíli už dědeček přece jen povolil a peníze na vnukovu záchranu věnoval – ale jen v takové výši, jakou si mohl odepsat z daní. Zbylou nutnou částku půjčil Johnovu otci na patřičný úrok. Inu, byznys je byznys…

Živý, ale jen tak trochu

Přes všechny peripetie, kterými si musel nerozvážný mladík projít, byl nalezen 15. prosince stejného roku na jedné z italských čerpacích stanic živý, i když v hodně zuboženém stavu. Rána po odříznutém uchu se mu zanítila, byl vyčerpaný a po velkých dávkách alkoholu, kterými se únosci snažili tišit jeho bolesti, se vrátil také jako alkoholik. Život si ale zachránil – a to bylo hlavní. A členové ‘Ndranghety, kteří se na akci podíleli? Většina z nich byla zatčena, ale před soud se dostali jen dva, ostatní byli pro nedostatek důkazů nakonec zase propuštěni. Dědeček magnát svoje peníze už neviděl, ale zároveň se ani nechtěl setkat se svým povedeným vnukem. 

Drogy, alkohol a vozík

Z traumatu se John Paul už nikdy nevzpamatoval, drogy a alkohol jej provázely po celý zbytek života. Když se v roce 1981 předávkoval, způsobil si kromě jiného také mrtvici, po které ochrnul a zůstal na vozíku v péči své matky. Dožil se pouhých čtyřiapadesáti let, než v roce 2011 zemřel. Určitě to nebyl život, jaký bychom si představovali pro vnuka nejbohatšího muže světa. Z velké části ale za svůj smutný osud „vděčil“ vlastním špatným rozhodnutím.

Zdroj: en.wikipedia, townandcountrymag, wantedinrome

KAM DÁL: Mladý miliardář Rockefeller: Zabili a snědli ho kanibalové. Místo hostem se stal hostinou.