Zarytý Klokan Ivan Trojan: Herecká i sportovní ikona aneb z divadelních prken rovnou do Ďolíčku

Ivan Trojan je kromě mimořádného hereckého nadání dlouholetým fanouškem pražských Bohemians
Zobrazit fotogalerii (9)
 

Ivan Trojan patří k jedněm z nejlepších českých herců současnosti. Během své kariéry získal celou řadu významných ocenění, a jelikož má od malička sport v krvi, patří i k nejvěrnějším fanouškům pražských Bohemians či se aktivně zapojuje jako fotbalista v týmu Real Top Praha, prostřednictvím kterého mimo jiné přispívá i na dobrou věc. Je také ženatý s o sedm let mladší ženou, se kterou má čtyři syny.

Ivan Trojan se narodil v Praze dne 30. června roku 1964 do umělecké rodiny Ladislava a Olgy Trojanových. Jeho otec byl stejně jako on hercem, u filmu se angažoval i jeho bratr Ondřej coby producent a režisér. Jak to většinou u herců bývá, tak i jejich přítelkyně či následně manželky většinou jsou ze stejné branže. A nejinak tomu je i u ženy Ivana Trojana Kláry, se kterou má jeden z nejúspěšnějších českých herců i čtyři syny - Františka, Josefa, Antonína a Václava.

Herec Ivan Trojan se narodil 30. června 1964. Mezi jeho nejvýznamnější televizní a filmové role patří např: Četnické humoresky (seriál), Anděl Páně I a II (pohádka), Okresní přebor (seriál), Samotáři (film), Želary (film), Václav (film), Medvídek (film) či Jedna ruka netleská (film).

Výměna basketbalového míče za pódium

Od malička byl Ivan Trojan přímo zamilovaný do basketbalu, jenž byl skutečně jeho vášní, které se věnoval každodenně. Absolvoval také následně sportovní gymnázium. Již odmalička vše tedy nasvědčovalo tomu, že z něj jednou bude spíše basketbalista než herec. Po dokončení gymnázia se však rozhodl zkusit rozjet hereckou kariéru, pro kterou měl bezesporu také vhodné vlohy, mj. i po svém otci. Pokračoval tedy místo FTVS na pražské DAMU, konkrétně přímo v oboru herectví. To také následně úspěšně dokončil. Profesní kariéru postupně rozjížděl v Realistickém divadle a do roku 1997 i v Divadle Na Vinohradech. Poté odešel do Dejvického divadla, ve kterém působí dodnes.

Od Dobrodružství kriminalistiky až po zisk Českého lva 

Na začátku herecké kariéry dostával Ivan Trojan spíše menší role, jako například v seriálu Dobrodružství kriminalistiky od Antonína Moskalyka, se kterým se setkal následně po jedenácti letech i při natáčení Četnických humoresek. Do povědomí televizních posluchačů se dostal především díky roli v Samotářích, kde ztvárnil podivínského chirurga. Za tuto roli také získal cenu Českého lva.

Zaskvěl se i v roce 2002 v roli jednoho z rodičů ve filmu Smradi a také v roli Karla ve filmu Musím tě svést. Za tu si dokonce odnesl dalšího Českého lva. Za nejlepší mužský výkon mu byl vzdán hold i díky filmu Jedna ruka netleská. V roce 2014 byl pak oceněn za nejlepšího herce v hlavní roli ve filmu Díra u Hanušovic. V jeho sbírce nechybí ani ocenění Thálie, kterou získal za roli Oblomova v Dejvickém divadle.

Ivan Trojan se proslavil mnoha dalšími filmy, v poslední době je to především známá pohádka Anděl Páně, kterou režíroval Jiří Strach, nebo Příběhy obyčejného šílenství od Petra Zelenky. Jeho velkou předností je také um pracovat se svým zajímavým hlasem a díky tomu je často obsazován do dabingu či rozhlasu.

O sedm let mladší žena, jež trpí depresemi

Ivan Trojan je v manželství s herečkou Klárou Pollertovou-Trojanovou, která je o sedm let mladší než on. Podle celé řady jejich známý trpí Trojanova žena již delší dobu těžkými depresemi, které se snaží utišovat i poměrně silnými antidepresivy. Toto onemocnění je známo zejména tím, že se čas od času ozve v podobě velmi špatných nálad či může přerůst až v agresivitu. Pro samotného člověka, ale i jeho blízké jsou to mnohdy velmi těžké chvíle... Manželství Trojanových však i přesto stojí na pevných základech a dobrá nálada rozhodně u nich doma nechybí.  

Bohemkář tělem i duší

Ivan Trojan je velmi často vídán i na fotbalových stadionech, tedy především na tom v Ďolíčku. Je totiž vášnivým fanouškem fotbalového klubu Bohemians Praha 1905, za který si zahrál i několik minut, a tím si splnil svůj velký dětský sen. Pokud mu to čas a zejména divadlo dovolí, snaží se účastnit minimálně všech domácích utkání "Klokanů". Přímo na hřišti se pak pravidelně ukazuje v dresu Real Top Praha, kde najdete celou řadu jak hereckých, tak sportovních osobností. Výtěžky z utkání tohoto týmu jsou pak vždy určeny na charitativní činnost. Kromě fotbalu se Ivan Trojan věnuje i pilates, jež mu prý výrazně pomáhá při jeho pracovní vytíženosti.

Stella Zázvorková: Musela spolknout hořké pilulky, smích a radost ale rozdávat nepřestala. Více čtěte: ZDE.