Špinarová v tom není sama. Které další osobnosti se dočkaly nedůstojné podobizny?

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Nedávno odhalená podobizna Věry Špinarové vzbuzuje rozpaky. Lidé ji označují za kýč, mluví se o tom, že socha není zesnulé zpěvačce vůbec podobná, dokonce se objevilo několik vtipů, které naráží na to, že předobrazem sochy byl spíše Milan Šteidler. Špinarová však není jediná, jejíž umělecké zobrazení se ne zrovna povedlo. 

Cristiano Ronaldo

Ronaldo je jedním z nejlepších žijících fotbalistů. Není proto překvapivé, že se dočkal vlastní sochy. Co však překvapivé je, to je podoba Ronaldovy sochy. Fotbalistova busta, jež se objevila na letišti na Madeiře, nevyvolala vlnu rozhořčení, jako je tomu se Špinarovou, jen se jí celý svět smál.

Po sociálních sítích se samozřejmě záhy začaly šířit směšné obrázky – mohli jsme tak třeba vidět, jak by to vypadalo, kdyby skutečný Ronaldo vypadal jako busta. A fotbalista z toho nevycházel zrovna nejlépe. Podle posledních informací už socha na letišti v Madeiře není. Bylo však celkem překvapivé, že byl-li někdo, kdo se sochaře zastával, byl to Cristiano Ronaldo osobně.

Ježíš
I tahle kauza vyvolala v podstatě celosvětovou senzaci. I jí se dlouhou dobu bavil celý internet. Amatérská restaurátorka se před několika roky rozhodla, že „vylepší“ fresku, na níž je vyobrazen Ježíš. Malba Ecce Homo od Elíase Garcíi Martíneze byla umístěna v kostele nedaleko Zaragozy. Restaurátorce, které bylo v době, kdy se na fresku vrhla, už přes osmdesát let, údajně vadilo, že malba pomalu podléhá vlhkosti. A tak se rozhodla, že to, co nechtěl udělat nikdo jiný, udělá sama.

Bohužel se jí ne zrovna zadařilo. Po jejích restaurátorských zásazích se museli sejít odborníci, aby rozhodli, jak s poničenou – a nutno podotknout, že velmi směšnou – freskou nadále zacházet. Restaurátorka posléze přiznala, že patrně přecenila vlastní síly.

Karel Kryl
Sochař David Moješčík, jenž stojí za tolik diskutovanou Věrou Špinarovou, je už v Ostravě několikrát zastoupen. Jedním z jeho nejviditelnějších děl je socha Karla Kryla. Koncem června tohoto roku byla socha Karla Kryla odhalena před ostravskou pobočkou Českého rozhlasu.

Určitě nebyla přijata tak rozpačitě jako pozdější Věra Špinarová, avšak i po odhalení Kryla se stal David Moješčík terčem kritiky. Terčem kritiky je nejčastěji krabice, již nese slavný zpěvák pod paží. Lidé si dělají srandu a tvrdí, že Kryl spíš nese počítač do servisu.

Michael Jackson

Se svou vizáží jako kdyby si o to Michael Jackson téměř říkal. Směšné podobizny na něj čekaly za každým rohem. Asi největšího ohlasu se dočkal ten, který shledal, že slavný zpěvák a ikona populární hudby se velice podobá několik tisíc let staré soše z Egypta.

To by však nebylo všechno, protože Jacksona „si vzal na paškál“ americký umělec Jeff Koons, který stvořil obrovskou porcelánovou sochu, na které Jackson drží svého šimpanze.

David Bowie

I David Bowie se, coby ikona nejen populární hudby, ale i populární kultury, dočkal mnoha soch. A rozhodně ne všechny by se daly označit za zdařilé. Pobavit se dodnes můžeme nad mexickým zobrazením Bowieho z éry Ziggyho Stardusta.