Záletník Petr Haničinec neměl snadný život. Za mnoho problémů si ale mohl sám

Jeho životem prošlo mnoho žen, jen jedna s ním ale zůstala do konce života
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   osobnost

Role, potlesk, ale také ženy, milenky, nevěry a výbuchy vzteku. To všechno patřilo k Petru Haničincovi, jako by jeho život napsal zkušený scénárista, který dobře ví, co chce divák vidět. Jenže žít po jeho boku muselo být pro oficiální partnerky často utrpení. Vždyť to také tři ze čtyř postupně vzdaly. Když už našel tu poslední a opravdu pravou, přišly další starosti… 

Petr Haničinec by býval svoje role, které v průběhu dlouhého hereckého života ztvárnil, počítal hodně dlouho. I když se hercem stal proti vůli svého otce, který si přál mít ze syna kantora, nakonec se ukázalo, že si svojí svéhlavostí prosadil správnou životní cestu. Šel doslova z role do role, ale v jeho osobním životě rozhodně nebylo vždycky všechno tak, jak by si asi přál. A ne, že by v tom byl vždycky tak docela nevinně. 

Charisma na rozdávání

Postava a herecké vystupování Petra Haničince nemohly režiséry vést k jiným úvahám, než byly charakterní a komplikovanější role. Jako mladý byl oddaný komunistickým myšlenkám, ale v šedesátých letech, tedy kolem jeho třicátého roku věku, uznal, že to opravdu nebude ten správný směr. Ze strany vystoupil a v jeho přesvědčení jej utvrdil i rok 1968. Hrál ale dál. 

Čtyři svatby, tři rozvody

Zatímco o role Petr Haničinec nouzi neměl, v jeho soukromém životě to tak snadné nebylo. Snad (nebo celkem jistě) také proto, že podle svědectví jeho kolegů jen málokdy prošel kolem ženy bez povšimnutí. Jako známý herec si samozřejmě mohl vybírat, ale v době, kdy měl doma vlastní manželku, nebyly takové hrátky tím pravým. On ale přesto mnohdy neodolal. Pak se nelze divit, že tři ze čtyř manželství skončila rozvodem. A nebyly to svazky s jen tak ledajakými ženami. První z nich byla zvláště dětmi milovaná herečka Štěpánka Haničincová, další pak dokonce sama krásná Lada z pohádky Princezna se zlatou hvězdou na čele, herečka Marie Kyselková. Tvář jeho třetí ženy sice nebyla tak známá, jako tomu bylo v případě dvou předchozích, ale její hlas znali velmi dobře rozhlasoví posluchači. Potřetí řekl Petr Haničinec svoje „ano“ rozhlasové moderátorce Evě Kopecké. 

Vzdálenost, nevěry i rozdílné povahy

Zatímco se Štěpánkou je rozvedla hlavně vzdálenost, kdy každý pracoval v jiném městě a na společné zážitky jim zbývalo málo času, Marie Kyselková si dlouhá léta dělala naděje, že se její milovaný muž usadí a nechá záletů, aby mohli žít v klidu. Patnáct let takových představ ale udolalo i tak zamilovanou ženu, jakou byla představitelka princezny Lady, a tak došlo na další rozvod. Třetí manželství pak byl patrně omyl od samého začátku. Jestliže se říká, že by měli mít manželé trochu rozdílné povahy, tak tolik odlišností, kolik jich bylo v tomto manželství, už bylo přece jen příliš. Třetí svatbu tedy vystřídal třetí rozvod.

Počtvrté a naposledy...

Až tehdy měl život Petra Haničince směřovat k poslednímu svazku, který už vydržel až do konce života. Tentokrát si nevybral ženu z uměleckého světa, ale svoji dlouholetou obdivovatelku Radmilu Pleskotovou. Snad právě fakt, že nepatřila do stejné branže jako on sám, dal manželství pevnější základ. 

Objevily se jiné problémy

Zatímco čtvrté manželství přineslo herci do života více klidu, začaly jej dohánět nehody a zdravotní problémy. Všechno začalo těžkou dopravní nehodou na dálnici, která jej málem připravila o život. Vlastně se tak na chvíli skutečně stalo, když se na samé hranici mezi žitím a nežitím ocitl v propasti klinické smrti. Záchranářům se ale naštěstí podařil doslova zázrak a Petr Haničinec se vrátil mezi živé. 

Mrtvice na jevišti, rakovina a deprese

Ani to ale ještě nebylo všechno. O několik let později vyděsil nejen svoji manželku, ale i plné hlediště diváků, když jej přímo v průběhu představení postihla mozková mrtvice. I tentokrát se ještě docela dobře zotavil, ale zdraví už pak nikdy nebylo jako dřív. A když mu lékaři nakonec sdělili krutou diagnózu rakoviny střev, ztratil dříve statný vzor mužství, herec s hřmotným hlasem a rozhodným vystupováním, chuť do dalšího života.

Opravdu smutný konec

Poslední zbytky vůle žít mu vzala zpráva o smrti vnučky. Od té doby se již jen potácel na cestě ke svému konci. Ten se podle některých zdrojů dokonce měl pokusit uspíšit s puškou v ruce, ale jeho žena jej tehdy našla a v boji o zbraň zvítězila. Na herce padly deprese a konec života prožil ve smutku a vzpomínkách na lepší minulost. Smrt si pro něj došla začátkem listopadu roku 2007, kdy se také rozpoutal boj o dědictví po něm. To sice podle poslední vůle mělo patřit jen poslední ženě, ale potomci se o svůj díl hlásili tak silně, že nakonec přece jen nějaké peníze také získali.

Zdroj: Čeká televize, wikipedie, csfd, Český rozhlas

KAM DÁL: Rovný chlap Rudolf Hrušínský komunistům nepodlehl. Porevoluční politika mu ale zkrátila život.