Šel proti Babišovi, vaz mu to ale nezlomilo. Vláda podle Milana Poura dostane důvěru do konce května

Bude opravdu s Ano lépe, spíše ne...
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Po říjnových parlamentních volbách se rozhodl, že půjde proti přání Andreje Babiše a kromě funkce člena parlamentu zůstane i starostou Milovic. Jak zvládá Milan Pour obě funkce a dostál slibu, že část starostovského platu věnuje na charitativní účely?

Pane Poure, jaké je to vykonávat obě funkce?
Samozřejmě je to velmi náročné hlavně na čas. Ale dle mých zkušeností z uplynulých tří měsíců mého působení v obou funkcích je zřejmé, že se to dá skloubit, aniž by došlo k újmě na chodu městského úřadu nebo na práci v poslanecké sněmovně. I ve dnech, kdy zasedá sněmovna, buď časně ráno, nebo pozdě večer, řeším administrativu na radnici.

A co to znamená pro váš denní režim?
Znamená to, že vstávám obvykle kolem v půl šesté ráno a spát chodím kolem jedenácté večer. Vzhledem k dobrému dopravnímu dosahu Milovic od Prahy nevyužívám možnosti poslaneckého bytu v Praze.

"Práci poslance i starosty neberu jako běžné zaměstnání, ale jako poslání a službu občanům. Zkušenosti z komunální politiky využiji ve sněmovně. Jsem si vědom taky toho, že v mnoha rozhodnutích budu respektovat politickou linii," tvrdí Pour.

Jaká funkce vám zabírá více času?
Vidím to z hlediska rozvržení času v měsíci 50:50. Jsou týdny, kdy jsem častěji ve sněmovně, a potom jsou týdny, kdy jsem naopak častěji na radnici. 

Má to i nějaké výhody?
Výhodu vidím v tom, že jako poslanec se mohu spolehnout na můj asistentský tým při přípravě agendy a rovněž na radnici mám důvěru k vedoucím pracovníkům městského úřadu. Také silné rodinné zázemí mi pomáhá všechno zvládnout.

Budete chtít zůstat starostou i po říjnových komunálních volbách?
Ještě jsem se definitivně nerozhodl. Nechci odcházet od čtyřleté rozdělané práce v Milovicích a určitě bych rád i nadále pomáhal s rozvojem města. Na druhé straně dlouhodobá práce "na dvou židlích" představuje i značné psychické vypětí. Předpokládám, že nejpozději v květnu se rozhodnu.

Pojďme na chvíli do parlamentu. Jak vnímáte fakt, že stále není sestavena vláda?
Jako poslanec jsem u zdroje informací z jednání s politickými stranami, která směřují k sestavení funkční vlády s důvěrou poslanecké sněmovny. Je smutné zjištění, že jsou vykopány hluboké příkopy, které bude složité překlenout.

Když jste u zdroje, tušíte, kdy bude vláda s důvěrou?
Přes všechny skutečnosti se domnívám, že do konce května letošního roku sněmovna dá důvěru nové vládě.

V listopadu 2011 se Pour stal sympatizantem občanského sdružení Akce nespokojených občanů (ANO 2011), následně v roce 2012 koordinátorem tohoto sdružení ve Středočeském kraji. Od vzniku hnutí ANO 2011 je jeho členem a od roku 2013 předsedá Oblastní organizaci Nymburk. Od jara 2017 působí i jako místopředseda Krajské organizace hnutí ANO 2011 ve Středočeském kraji.

A co když ne?
Pokud se tak nestane, potom bychom mohli směřovat nejen k podzimním komunálním volbám, ale i předčasným parlamentním volbám.

Po zvolení do parlamentu jste sliboval, že se vzdáte část jednoho z platů, splnil jste to?
Sliby skutečně plním. Již v prosinci 2017 jsem podepsal se třemi subjekty darovací smlouvy. Každý měsíc od počátku ledna 2018 po dobu výkonu souběhu funkcí odvádím část platu starosty na dobročinné účely.

Můžete být konkrétnější?
Pomáhám tímto způsobem Dětskému centru Milovice, dále poskytovateli sociálních služeb Domov Mladá v Milovicích a domácímu hospicu Nablízku z Lysé nad Labem. Také materiálně sponzoruji humanitární středisko Klučanka v Dědově u Teplic nad Metují.

A o jaké části platu se bavíme?
Celkem tato pomoc představuje téměř polovinu platu starosty.