Středočeská koalice posvětila lhaní a podvádění. Radní Herman si vymýšlel, přesto nebyl odvolán

ANO, už je opravdu líp, politická kultura a morálka dostala další kopanec
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Opozici se na program dnešního jednání středočeského zastupitelstva nepodařilo prosadit návrh na odvolání krajského radního pro investice a veřejné zakázky Martina Hermana (ANO). Podle STAN se Herman zachoval nečestně a nemorálně, když dal před loňskými komunálními volbami vyrobit anonymní lživé letáky útočící na starostu Kolína Víta Rakušana.

/KAUZA FAKE NEWS/ Herman, který je také kolínským zastupitelem, nechal anonymní leták vyrobit pod falešnou identitou, pod kterou ho i zaplatil. Po městě se jich před volbami rozneslo přes 13 000 a mimo jiné v nich stálo, že Rakušan zadlužil Kolín navíc o 18 milionů korun nebo že vydělává statisíce korun měsíčně, protože "sedí na mnoha židlích najednou".

Podle Rakušana letáky obsahovaly nepravdivé informace. Kolínští zastupitelé Hermana koncem května odvolali z funkce předsedy kontrolního výboru zastupitelstva.

Politická kultura pláče

"Domníváme se, že takové jednání je neslučitelné s tím, jak by měl jednat člověk, který reprezentuje kraj navenek. Takové jednání považujeme za nečestné a nemorální a neměli bychom ho akceptovat," prohlásil předseda klubu středočeských zastupitelů za STAN Věslav Michalik. Herman už dříve uvedl, že jde o snahu odvrátit pozornost u několika kauz. Zastrašit se prý nenechá a dál se bude ptát na sporné hospodaření Kolína.

ODS neuspěla s návrhem na jednání o výběrovém řízení na nového ředitele Památníku Karla Čapka. Podle občanských demokratů by měl kraj toto řízení bezodkladně vyhlásit. Hejtmanství ho chce vypsat do 30. září, podle kritiků je to pozdě. Radní pro kulturu Karel Horčička (ČSSD) již dříve řekl, že výběrové řízení nelze zorganizovat rychleji.

Po vlně kritiky rezignovala

ODS vadí, že do nového výběrového řízení památník vede kritizovaná ředitelka Alice Seidlová. Jmenování snachy krajského radního pro školství znepokojilo členy některých uměleckých organizací. Udivilo je hlavně Seidlové vyjádření do médií, že Čapkovo dílo zná ze školy a památník navštívila jako studentka. Některé spolky vyzvaly kraj k prověření soutěže, podle hejtmanství však měla standardní průběh.

Seidlová po vlně kritiky oznámila, že rezignuje. Krajská rada ji ale na Horčičkův návrh pověřila dočasným řízením instituce. Horčička to vysvětlil tím, že je potřeba, aby Seidlová dokončila zahájené projekty a památník nezůstal bez řídicího pracovníka.

Klíčová slova:
ANO