Senátor Fischer: Prezident Zeman fatálně selhal. Očekávám omluvu a rezignaci

Pavel Fischer působil jako poradce Václava Havla a velvyslanec ve Francii a Monaku, rovněž byl ředitelem Ústavu empirických výzkumů STEM
 

Omluva českým občanům i bezpečnostním institucím za opakovanou dehonestaci a rezignace. To by měl být jeden z hlavních výsledků nedělního projevu prezidenta Miloše Zemana v souvislosti s kauzou výbuchu muničních skladů ve Vrběticích a zapojení ruských tajných agentů. Očekává to kandidát na hlavu státu a současný senátor Pavel Fischer.

Týden a jeden den. Tak dlouho bude trvat mlčení vrchního velitele ozbrojených sil Miloše Zemana k zapojení cizích agentů do smrti dvou českých občanů. Podle prezidenta to není důvod k okamžité reakci. 

„Na území České republiky se stal teroristický čin, který spáchali vycvičení vojáci cizího státu. Jako politici máme povinnost na tak zásadní narušení suverenity země okamžitě reagovat. Nedovedu si představit, že by v kterékoli zemi demokratického světa k takové události prezident republiky týden mlčel. Považuji to za fatální selhání prezidenta,“ řekl Čtidoma.cz Pavel Fischer.

Mlčení z Hradu rve uši

Lídři většiny států NATO a EU České republice vyjádřili podporu téměř okamžitě. Mlčení z Hradu i proto doslova rve uši. Do spekulací, proč Zeman tak dlouho mlčí, se senátor příliš pouštět nechce.

Přesto Čtidoma.cz svůj názor sdělil: „Domnívám se, že uplatňuje dvojí metr. Zatímco k terorismu ve světě se vyjadřuje s oblibou, v případě ČR pokrytecky mlčí. Přitom zemřeli dva občané, vznikla miliardová škoda a na vině je Ruská federace.“

Omluva za opakovanou dehonestaci

Prezident by měl být vůdcem země, jít příkladem a dodávat lidem odvahu, sebevědomí i klid. Ale jsou tu i další aspekty. „Prezident republiky je vrchním velitelem ozbrojených sil. Miloš Zeman je svým chováním spíše odzbrojuje,“ je přesvědčen senátor.

I proto má Fischer jasnou představu o tom, jak by měl Zemanův nedělní projev na soukromé televizi vypadat. „Očekávám, že prezident republiky v souladu se svou ústavní rolí odsoudí ruské útoky, ocení Parlament a podpoří vládu v rázném jednání. Omluví se českým bezpečnostním institucím za opakovanou dehonestaci, omluví se občanům ČR a rezignuje na svou funkci,“ doplnil pro Čtidoma.cz.

KAM DÁL: Rusko je agresor, neštítí se ničeho. Poslankyně Černochová mluví o terorismu a nastiňuje další kroky.