Kníže z Hluboké prý ovládal hejtmana Kubu. Topolánek označil Dlouhého za kmotra

V dubnu 2012 upozornil Janek Kroupa na podivné toky na soukromých účtech Dlouhého manželky. Janě Dlouhé, ženě v domácnosti, přibylo v letech 2007–2011 na účet 45 miliónů korun, zejména od Rybářství Třeboň
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Démon, často až mýtická postava. O podnikateli Pavlu Dlouhém se dlouho mluví jako o jednom z nejvlivnějších „kmotrů“ ODS. Říká se, že částečně zařídil kariéru současného jihočeského hejtmana Martina Kuby. Zejména v době, kdy bylo Kubovo jméno spojováno s kandidaturou na premiéra. Koneckonců, za kmotra označil Dlouhého i bývalý předseda vlády Mirek Topolánek.

Restaurace Hubert v Hluboké nad Vltavou už dlouho patří ke středobodu dění v Jihočeském kraji. Není se čemu divit. Právě zde totiž „úřaduje“ předseda místní buňky ODS Pavel Dlouhý. Pro jeho moc, dlouhé prsty a fakt, že je dlouholetým místostarostou města, se mu přezdívá „kníže z Hluboké“. Mnoho lidí jeho jméno vyslovuje skoro až s posvátnou úctou. To vše se mísí se špatně maskovaným strachem.

Kubu si měl vodit a vychovat

Dnes se Dlouhý nebojí kritizovat současnou vládu přesto, že ji vede předseda jeho strany. Může si to dovolit. Asi není náhoda, že před volbami byl hlasitým kritikem volební kampaně ODS jihočeský hejtman Martin Kuba. Ten se velmi ostře vymezoval například proti spojení s Piráty. Právě o něm se hovoří jako o muži, kterého Dlouhý „vychoval“ a vodil ho vysokou politikou. Dodnes se prý při setkání líbají na tváře. Jejich pouto je zřejmě silné.

Mohou to být samozřejmě jen pomluvy. Stejně jako názory, že bez Dlouhého se na jihu Čech neodehraje žádný velký byznys. Když před časem „zkřížil zbraně“ s expremiérem Mirkem Topolánkem, tak ho někdejší předseda vlády veřejně označil za kmotra. „Kmotrem jsem dokonce několika dětem,“ komentoval to Dlouhý v rozhovoru pro iDnes. Zároveň jakékoli „mafiánství“ odmítl s tím, že „takový kmotr se nikde neukazuje a na všechno má prostředníky, kteří za něj vyřizují všechny věci.“

Don Corleone by záviděl

Na druhou stranu, jak v minulosti popsal Respekt, Dlouhý se někdy opravdu chová jako kmotr ze Sicílie. Don Corleone jako vyšitý. „Od všech lidí tady slyšíte – to musíš projednat napřed u Huberta s Pavlem,“ tvrdil jeden z místních obyvatel. Další z obyvatel Hluboké pak popsal rituál před přijetím: „Zeptáte se číšníka, jestli má pan Dlouhý čas. Číšník vás pak vyzve, abyste čekal. Zajde za Dlouhým, sdělí mu žádost o přijetí a čekajícímu hostovi oznámí rozhodnutí. Dlouhý pak přijde a zdvořile si vyslechne, o co jde. Někdy pak s úsměvem prohodí: „Proč jsi za mnou nepřišel dřív?“

Kde se vzal kmotr?

Kde se vlastně Pavel Dlouhý vzal? Jako mnoho jemu podobných se objevil prakticky z ničeho během divokých devadesátek. V té době je ředitelem vlivného Školního zemědělského podniku Hluboká. Má za sebou studium zemědělské ekonomiky v Budějovicích a práci zootechnika v JZD Lišov. Rychle se rozkoukal v kapitalismu a začal vydělávat. Ovšem nepatřil k lidem, kteří by dávali na odiv bohatství či úspěchy. Dodnes je většina jeho kroků a životních rozhodnutí zahalena rouškou tajemství.

Víme alespoň to, že se Dlouhý kamarádil s prvním polistopadovým ministrem zemědělství Bohumilem Kabátem. Měl čilé styky i s jeho nástupcem Josefem Luxem. Mezi jeho přátele patří šéf pozemkového fondu poslanec Karel Mach a celá řada dalších vlivných a mocných lidí své doby. Dlouhý se stává jedním z nich. Jako ředitel státního statku začíná fušovat do restitucí. Dostal se tak ke zlaté žíle. Mnoho lidí tvrdí, že právě tehdy přišel ke svému majetku.

Dlouhý a jeho dokonalá mlha

Do politiky vstoupil v roce 1993, kdy na Hluboké založil ODS. Mimochodem, jeden jeho kamarád zakládá ČSSD. S Josefem Půrem je pak vlastně až dodnes pojí nejrůznější linky. A kdo by si snad myslel, že mezi sebou budou jako zástupci ODS a ČSSD válčit, tak by se spletl. Dodnes se na Hluboké povídá, že si vždy šli na ruku. Ať už to na veřejnosti vypadalo jakkoli, v zákulisí se prý domluvili k vlastnímu prospěchu.

Jejich spojenectví podle všeho dobře funguje i ve „vyšší lize“ v Českých Budějovicích. Není úplně jasné jak, ale i tam se Dlouhý stává legendou a člověkem, za kterým se chodí pro rady a snad i povolení. Oklikou jsme se vlastně znovu dostali k Martinu Kubovi.

Jisté je jedno – Kolem Pavla Dlouhého je tolik mlhy, že vlastně mohl provádět cokoli, nebo také vůbec nic. Pravděpodobně nikomu se nepodaří zcela rozplést jeho podnikatelské aktivity, jeho vazby na politiky, ani jeho obchody. Nechť si tedy každý udělá obrázek sám. Ale vlastně bychom zde mohli použít to, co pan Dlouhý sám říkal: „Takový kmotr se nikde neukazuje a na všechno má prostředníky, kteří za něj vyřizují všechny věci.“

Zdroje: redakce, respekt.cz, lidovky.cz, idnes.cz

KAM DÁL: Pirátům jde pouze o vlastní funkce, říká představitel TOP 09. Hnutí STAN vadí kmotr z ODS, raději jde s ANO.