Rusko vyhrožuje novým světovým řádem. Putin má zálusk nejen na americkou Aljašku

Vladimir Putin chce překreslovat světovou mapu a zavést v důsledku invaze na Ukrajinu nový světový řád
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   komentář

/KOMENTÁŘ/ Válka na Ukrajině možná překreslí mapu světa. Venezuela řeší třaskavý spor s Guyanou o území Esequiba, které je bohaté na ropu. V pochybném referendu bylo odhlasováno, že se části Guyany připojí k Rusku a ruský poslanec Sergej Mironov na to konto prohlásil, že to předznamenává nový světový řád. Právě Moskva by ústy svých propagandistů měla požadovat v rámci revizionistických snah zpět území Aljašky od USA. A nejen to.

Ozbrojený konflikt na Ukrajině nepřináší jen každodenní oběti války, ale podněcuje revizionistické snahy o navrácení dříve ztracených území a okupaci nových pod různými záminkami a „mírovým pláštíkem“.  

Nápadně je to vidět v současné době u Venezuely, která má zájem o anektování části Guyany, jejíž území Esequiba skrývá nerostné bohatství v podobě významných ložisek ropy a také zlata. Tento územní spor je již ostatně staršího data. Guyana už dala najevo, že se bude proti těmto expanzivním snahám Caracasu aktivně bránit, a činí v tomto směru potřebná opatření.

Ekonomicky vyčerpaná Venezuela by možnou vojenskou akcí, pokud by byla úspěšná, mohla alespoň částečně sanovat své hospodářství, které se nachází v žalostném stavu, kdy trvale chybějí v obchodech základní léky a potraviny, což nápadně připomíná dobu v normalizačním Československu v 70. a 80. letech. 

Překreslování světové mapy v ruské režii

O územním revizionismu hovoří také nahlas Rusko, které okupuje část ukrajinského území a nikterak se netají tím, že Ukrajinu jako národ neuznává, protože byla vlastně vždy součástí imperiálního Ruska. 

Ruský poslanec a jeden ze spojenců ruského prezidenta Vladimira Putina Sergej Mironov, který dokonce adoptoval batole unesené z Ukrajiny, se zmínil o tom, že zájem Caracasu na anexi části Guyany předznamenává nový světový řád, který by mohl vyústit v budoucí ruské anexe na území USA. 

Aljaška znovu ruská?

Američané by se tak měli dále zamyslet nad budoucností Aljašky, kterou USA koupily od Ruska v roce 1867 za 7,2 milionu dolarů. Svou douškou přispěl také předseda ruské Státní dumy Vjačeslav Volodin, který nadhodil možnost obsazení Aljašky jako ruského území v odvetě za vyhlášení několika balíků západních sankcí vůči Moskvě. 

Ruští propagandisté i vybraní poslanci pak jdou ve svých podivných, ale zároveň nebezpečných myšlenkových vývodech ještě dál, protože nový světový řád by měl Rusku vrátit všechen majetek z novější éry i z doby Sovětského svazu, jenž byl zabaven v USA, ale i jinde na světě. 

Myšlenky a pohrávání si se zavedením nového světového řádu už se samozřejmou dominancí Ruska významně podpořil vojenský vpád ruských hord na Ukrajinu v únoru 2022. Z války, kterou chce přirozeně Rusko vyhrát, musí vyjít země nejen významně posílená, ale v představách politických a armádních špiček má hrát na geopolitické šachovnici daleko důležitější roli než před únorem 2022. 

Nový světový řád s ruskou dominancí

S rostoucí ekonomickou mocí a rozšiřováním hospodářského uskupení BRICS by tedy mělo dojít podle ideálního scénáře k citelnému oslabení USA a Západu na mezinárodním poli ve prospěch Ruska a jeho spojenců. Návrat poměrů před únor 2022 tak už vlastně není možný, protože válkou na Ukrajině de facto začalo nastolování tohoto nového světového řádu v režii Moskvy, v němž už nemají USA dominovat. Svévolné překreslování map či snah o ně je už pak jeho přímým důsledkem.

Západ nesmí na ruskou imperiální hru o překreslování světové mapy v žádném případě přistoupit a musí naopak posílit své prostředky odstrašení. Jen tak lze udržet expanzivní ruské choutky v přijatelných mezích.

KAM DÁL: Rusové by se měli vzbudit a odstranit Putina. Je to nejrychlejší řešení války na Ukrajině.