Selhání izraelské rozvědky. Neodhalila včas plány palestinských teroristů

Izraelské ozbrojené síly mají i další problém – teroristé odvlekli rukojmí do Palestiny
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   komentář

/KOMENTÁŘ/ Izraelský premiér Benjamin Netanjahu bojovně prohlásil, že nepřítel zaplatí takovou cenu, o níž se mu ještě nezdálo. To je sice možné, na druhé straně to nesmyje nikterak vinu z izraelské rozvědky, jejíž příslušníci situaci jakéhosi momentálního „bezčasí“ podcenili a vzpouru, která tentokrát nabyla intenzivnějších a současně nebezpečnějších forem, včas neodhalili.

Invaze radikálních islamistů z hnutí Hamás, která bezpochyby probíhá v úzkém spojení s Íránem, překvapila téměř celý svět. Nejvíce samotné Izraelce. Útočná komanda snadno překonala na hranicích, které patří k těm nejstřeženějším na světě, zátarasy, plot a z Pásma Gazy se vydala na destruktivní spoušť, kterou páchala nejen na civilistech, ale také policistech či vojácích.

Ozbrojenci obsadili několik izraelských základen, ukořistili nejmodernější techniku a odvlekli izraelské občany do Pásma Gazy, což připomíná nechvalně známou praxi Freikorps ze září 1938, kdy příslušníci této teroristické organizace vraždili a unášeli československé občany zpět do Říše. Jedná se o největší ozbrojenou akci vojenského křídla Hamásu za poslední dekády, podporovanou i ze vzduchu.

Tragické selhání izraelské rozvědky

IDF patří k nejlépe vycvičeným armádám na světě. Izraelci disponují nejmodernější vojenskou technikou včetně dronů, tanků, radarových zařízení a protivzdušné obrany. Vpád radikálních bojovníků z Hamásu na své území však nezvládli. Naopak vypukl zcela nekontrolovaný chaos mezi civilisty.

Co stojí za nezvládnutou situací? Hamás musel připravovat mohutnou invazi několik měsíců, o to více překvapí nečinnost izraelských zpravodajských služeb, které objektivně selhaly a nedokázaly zmařit plány radikálních islamistů. Možná tomu samy nevěřily, že Hamás je schopen v takové intenzitě vyvolat nový válečný stav, že je schopen zasypat izraelská města několika tisícovkami raket.

Je možná ještě s větším podivem, že i když izraelská kontrarozvědka má informátory na palestinském území, k dispozici odposlechy a disponuje i snímky ze satelitů, přesto nebyly plány Hamásu odhaleny, a tudíž izraelská armáda a bezpečnostní sbory nebyly na intervenci vůbec připraveny. Izraelské tajné služby nezaregistrovaly ani z dostupných prostředků přesuny techniky Hamásu směrem k území židovského státu.

Právě na vrub zpravodajských služeb jdou zjevně i izraelské oběti, kterých je už několik stovek. Autor tohoto komentáře před několika lety dělal rozhovor s bývalým šéfem zpravodajské služby Mosad Danim Jatomem, který mu říkal, že Izrael je v permanentní válce, a proto musejí být přijímána adekvátní opatření na všech úrovních. Izrael pak nesmí nikdy zaspat, protože toho může kdykoliv využít nepřítel, varoval Jatom. A tak se také v sobotu stalo, kdy palestinská komanda až s neuvěřitelnou lehkostí pronikala na izraelské území.

Válka na dvou frontách

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu bojovně prohlásil, že nepřítel zaplatí takovou cenu, o níž se mu ještě nezdálo. To je sice možné, na druhé straně to nesmyje nikterak vinu z izraelské rozvědky, jejíž příslušníci situaci jakéhosi momentálního „bezčasí“ podcenili a vzpouru, která tentokrát nabyla intenzivnějších a současně nebezpečnějších forem, včas neodhalili.

Izrael je znovu ve válce, do konfliktu se podle posledních informací zapojilo ostřelováním izraelských cílů rovněž libanonské militantní hnutí Hizballáh, které je finančně podporováno Íránem. Židovský stát má tak o velký problém navíc, protože bude muset svádět boje na více frontách.

KAM DÁL: Legendární izraelské tanky Merkava mohou zamířit na Ukrajinu. Nepříteli mohou na bojišti pěkně zatopit.