StB špiclovala Jiřinu Jiráskovou, viděli jí do bytu. Někdy prý cudně odvraceli zrak

Pozorovatelna StB ve věži chrámu sv. Mikuláše na Malé Straně. Fungovala zde od roku 1952 do sametové revoluce
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Zločinci, udavači, vrazi. I to byli agenti StB, které si pěstoval komunistický režim, aby si udržel moc. Při procházce Malou Stranou lze jen těžko přehlédnout nádherný barokní kostel sv. Mikuláše. Součástí objektu je i samostatná věž, která je s kostelem spojena. V minulosti právě odtud „estébáci“ sledovali své oběti, mimo jiné také Jiřinu Jiráskovou.

Vnuk posledního věžníka se z obecního bytu nad Malou Stranou musel stěhovat z prostého důvodu. Komunistická StB jednoduše neodolala unikátnímu výhledu. Nešlo o to, kochat  se romantickými domečky ve svahu pod Pražským hradem. Státní bezpečnosti šlo o jeden konkrétní směr, který byl na západ.

Z věže byl totiž skvělý výhled na velvyslanectví USA, Jugoslávie a západního Německa. Získávání informací z pozorovatelny nebylo pro StB ničím novým, ale tento výhled byl bezesporu velmi luxusní. Pozorovatelna měla krycí název Kajka, ale mezi příslušníky byla známá jako dědkostroj.

Dělala si z nich legraci?

Služba trvala celých 24 hodin a byla údajně za odměnu. Z věže bylo vidět dokonce i do bytu režiséra Zdeňka Podskalského a Jiřiny Jiráskové. Právě oblíbená herečka byla terčem agentů velmi často. Koluje několik historek, jak Jirásková se špicly vyběhla. Jestli jsou pravdivé, či jde jen o výmysly lidí, kteří si vykreslovali své hrdiny a bojovníky s totalitou, je už dnes vlastně jedno. Stejně jako to, jestli Jirásková o agentech věděla, nebo šlo o dílo náhody.

Svatomikulášská městská zvonice byla dokončena jezuity v roce 1755. Věž, zvonice či hláska byla postavena architektem Kiliánem Ignácem Dientzenhoferem a dokončena jeho žákem Anselmem Luragem. Přestože je věž spojena několika přístupy s kostelem, vždy patřila obci, což je čitelné i nad vchodem z náměstí, kde najdete znak Malé Strany.

Buď jak buď, povídá se, že „tajné“ mnohokrát přivedla do rozpaků. Údajně někdy roztáhla závěsy a začala se převlékat. Jindy si prý vodila návštěvy a pozorovatelé podle některých informací raději odvraceli zrak, aby se nemuseli dívat. Možná jsou to opravdu jen báchorky, každopádně i po mnoha letech pobaví myšlenka na to, jak z nich mohla mít paní Jirásková legraci.

Jasné využití

Jisté je jedno – výhled z věže je neskutečný a Malá Strana je zde jako na dlani. Výška 65 metrů a 215 schodů už se na nadhledu projeví. Není tak překvapením, že se v minulosti tento pohled využíval ke zcela praktickým důvodům. Ve věži se totiž neustále pohyboval tzv. hlásný či věžník. Jeho úkol byl jasný. Sledovat požáry a v případě viditelné katastrofy zvonit a červeným fáborem z okna ukázat, kde hoří. A v noci to samé lucernou.

Podobně aktivní však nebyli pouze v případě požáru, ale také při povodních, případně sepisovali škody na malostranských střechách po silných orkánech. Stejně tak hlídali město v případě možného nájezdu nepřátel (úplně poslední hlásný z věže odešel v roce 1891 po zavedení telegrafu).

Nějakou dobu zde žil malíř Jan Vochoč, který z tohoto místa vytvořil několik krásných pohledů na městské panorama. Později však byl prostor využit jako hodinová věž. Když v roce 1925 budova vyhořela, byl původní barokní stroj zcela roztaven, a tak byl nahrazen elektrickým mechanismem. Věžník tak ztratil poslední důvod svého zaměstnání. Z prostoru se stal obecní byt, kde žil ještě vnuk věžníka do roku 1960. Vystěhovala ho až StB.

Zdroje: redakce, kudyznudy.cz, irozhlas.cz, pametnaroda.cz

KAM DÁL: Dokonalé divadlo agentů StB: Akce Kámen byla precizním výsměchem komunistické bestie.