Vysoký tlak postupně ničí orgány v těle. V ohrožení je mozek, ledviny i srdce

Odkládaná léčba a nedostatečná kontrola krevního tlaku u mladších pacientů vede ke změnám některých orgánů
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Riziko poškození srdce kvůli neléčenému vysokému tlaku je až dvojnásobné, stejně tak riziko selhání ledvin. Mozek může mít sníženou funkci a u pacienta se může vyvinout dokonce demence. Včasná diagnóza a léčba hypertenze pomocí moderních léků tato rizika výrazně snižuje. Přitom čtvrtina pacientů, kteří v mladém věku zanedbali léčbu vysokého tlaku, může mít ve vyšším věku poškozeno i několik orgánů.

Nemoci srdce a cév každoročně zabíjejí desetitisíce Čechů. Jednou z nejčastějších příčin rozvoje onemocnění srdce a cév je vysoký krevní tlak. Vysoký tlak postupně ničí orgány v těle, pokud je neléčený. V ohrožení je mozek, ledviny i srdce. okud je dlouhodobě neléčený. To se děje, zejména pokud se vysoký krevní tlak objeví u pacientů mladších 45 let,“ říká MUDr. Miroslav Souček, garant projektu Srdce v hlavě.

„Podle jedné z vědeckých studií je riziko úmrtí na nemoci srdce a cév 2,5krát vyšší, pokud se vysoký krevní tlak objeví již před 45. rokem věku. Téměř 25 % pacientů, kteří trpěli vysokým tlakem již od věku 35 let, mělo ve vyšším věku poškození dvou a více orgánů.“

Mozek

Podle lékaře má vysoký krevní tlak v relativně mladém věku vliv na výkonnost mozku. „Dokonce i na vznik Alzheimerovy choroby ve vyšším věku. Odkládaná léčba a nedostatečná kontrola krevního tlaku u mladších pacientů vede ke změnám některých orgánů, například mozku, a zvyšuje riziko vzniku demence ve vyšším věku,“ říká MUDr. Miroslav Souček a dodává: „Přitom je podle vědeckých poznatků zřejmé, že včasná léčba hypertenze u mladších pacientů riziko poškození mozku výrazně snižuje.“

Srdce

Tento životně důležitý orgán je vysokým krevním tlakem samozřejmě poškozován velmi často. „I zde bylo dokázáno, že pacienti, u kterých vznikla hypertenze v mladém věku, bylo riziko poškození srdce zvýšeno až dvojnásobně. Snížení krevního tlaku u osob do 55 let o 5 mmHg snižuje riziko kardiovaskulárních komplikací o 18 %.“

Ledviny

Podle odborníka zvyšuje vysoký krevní tlak ve věku do 35 let riziko poškození ledvin o 12 %. V dlouhodobém měřítku pak tato situace zvyšuje riziko selhání ledvin dvojnásobně.

„Vysoký krevní tlak je skutečně nebezpečná choroba, která sice v prvotní fázi nebolí a pacienta téměř neobtěžuje. Proto je nezbytně nutné, abychom znali svůj krevní tlak a v případě vyšších hodnot vyhledali lékařskou péči. Hypertenze postihuje stále mladší pacienty, u kterých je zanedbání moderní a účinné léčby velmi nebezpečné,“ říká lékař.

Projekt Srdce v hlavě se snaží zlepšit informovanost ohledně rizik spojených s vysokým krevním tlakem a vysokým cholesterolem či nedodržováním předepsaného léčebného schématu.

Odborný garant: MUDr. Miroslav Souček

KAM DÁL: Lidé o nemoci ledvin často nevědí, protože nebolí. Přitom jde o život. Co s tím, radí lékaři.

Klíčová slova: