Proč sedí vegan Martin Ignačák ve vazbě?

Martin Ignáč je vězněný na Pankráci. Požaduje veganskou stravu
Zdroj: pixabay.com
Zobrazit fotogalerii (8)
Martin Ignáč je vězněný na Pankráci. Požaduje veganskou stravu

V neděli v noci anarchisté, kteří si říkají Síť revolučních buněk, zapálili dvě policejní auta. To všechno kvůli údajnému mučení vegana Martina Ignačáka, který sedí ve vazbě. Ale kdo je Martin Ignačák a proč je uvězněný?

reklama

,,Auta byla zapálena v solidaritě s anarchistou Martinem Ignačákem. Ten je držen v zajetí ve Vazební věznici Praha – Pankrác, kde je vystaven dlouhodobému mučení," napsali SRB na web. Mučení Martina Ignačáka ve vazbě mělo spočívat v tom, že mu jako veganovi byla odepřena veganská strava.

Proč je Martin Ignačák uvězněný? 

Martin byl údajně na jaře tohoto roku obviněn z příprav teroristického útoku, který měl plánovat na vojenský vlak, a to společně se dvěma příslušníky Policie ČR. Informace pocházejí z neoficiálního zdroje. Martin je momentálně uvězněn ve vazební věznici na Pankráci. 

Iniciativa AntiFénix na svém webu 1. února zveřejnila aktuality o Martinově osudu: ,,Martin I. je v tuto chvíli již přes 250 dní proti své vůli držen ve vazební věznici Pankrác, kde mu je odepírán přístup k veganské stravě, kterou jako mnohaletý vegan přirozeně vyžaduje." 

Martin ve věznici momentálně čeká na výsledky vyšetřování a případný soud. Kvůli závažnosti trestného činu může ve vazební věznici strávit až čtyři roky. 

AntiFénix se na webu prezentuje jako kauza a pro svůj web používá stejnou blogovací platformu jako Síť revolučních buněk. Doména noblogs.org je blogovací platforma pro radikály. Jelikož je SRB údajně anarchistickou skupinou stejně jako AntiFénix a obsahuje podobný obsah, je možné, že pochází z pera stejného pisatele - to je však má spekulace. Kdo doopravdy za weby stojí, není známo. AntiFénix veřejnost vybízí, aby poslali veganovi Martinovi jídlo, či finanční pomoc darem. 

Dopis vegana Martina z věznice

Požár byl ohlášen v neděli kolem čtvrté hodiny ranní, policie však po žhářích marně pátrala. Nepomohlo ani nasazení vrtulníků. K činu se přiznala Síť revolučních buněk (dále SRB), což je skupina anarchistů. Na svém webu sdělili, že ,,požár byl iniciován časovaným zápalným zařízením." Poté se objevila iniciativa AntiFénix, která vybízí k fin. podpoře Martina Ignačáka!

“Děkuji vám za poslední balíček s veganským jídlem, vzhledem k situaci se stravou mi zde přišel vhod, velice mne potěšil a udělal radost," napsal Martin Ignačák v dopise.

,,Po dobu snažení ať už oficiální či neoficiální cestou, snažil jsem se domluvit, vysvětloval jsem důvody (přesvědčení, 8 let nejím maso, a z humanistických), místnímu doktorovi, který mi lže. V prvním případě tvrdil že on jako doktor schvaluje diety (veganská strava není dieta), nechtěl pochopit mé důvody," píše Martin a vyjmenovává další důvody, proč mu věznice veganskou stravu neposkytla. Dále píše:

,,Vegetariánská strava byla mi zpřístupněna, ale pouze skončilo to s kartičkou s nápisem “VE”. Přes mého advokáta podával jsem žádosti o umožnění veganské stravy, v ní stálo že “jedině doktor rozhoduje o dietách a jen po dobu kdy je to nutné, a veganská strava neobsahuje vitamíny a živiny pro tělo potřebné”. Asi není potřeba dál komentovat, další postup zvažujeme a rozhodně nadále budu požadovat veganskou stravu."

Co za tím vším je? 

Můžeme se dohadovat, jestli má souvislost, že je Martin Ignačák údajně podezřelý právě z teroristického útoku spolu se dvěma policisty, když byla souběžně zapálena dvě policejní auta. Jedná se o akt pomsty Martinových anarchistických kamarádů, jak se píše v jiných médiích? Vycouvali snad policisté z plánovaného teroristického útoku? Anebo to byla předem domluvená bouda na Martina Ignačáka, který je v tom nevinně? To jsou všechno spekulace, ověřené informace se dozvíme jedině z vyšetřování kauzy. 

Jedno je však jisté: Martin Ignačák je vězněný a je mu odpírána veganská strava, na kterou má nárok, přestože jiným vězňům údajně odpírána není. 

AntiFénix na svém webu píše: 

,,O Fénixu bylo rozšířeno mnoho dezinformací. Policie a média si daly záležet a vytvořily vyprávění, ve kterém jsou anarchisté největší hrozbou společnosti. Příběh o teroristech, plánujících útoky na nevinné lidi, které policie hrdinně dopadla. Tento příběh je založený na zájmu autorit a represivních složek, ne na realitě. Vyprávění se musí uvést na pravou míru dřív, než Fénix 4 stane před soudem."

Ale kde je pravda? Mají anarchisté strach, že se kauza otočí proti nim? 

Zdroje: antifenix.noblogs.org (AntiFénix), revolucnibunky.noblogs.org (Síť revolučních buněk)

 Jak se vyjádřila Vazební věznice Pankrác? Kdy bude soud ohledně případu? Na portálu ČtiDoma.cz budeme kauzu AntiFénix sledovat!
reklama
#vegan #vegetarián #aktuálně #policie #oheň

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.