Cukr je nepřítel štíhlé linie a hrozba pro vaše srdce. Víte, že působí negativně i na váš mozek?
Cukr je přítomný skoro v každém jídle. Největší dávky jsou většinou obsaženy v těch nejlákavějších pokrmech. O to víc bolí fakt, že našemu zdraví velké množství cukru ubližuje, a to jak na těle, tak na duši. Víte, že cukr představuje rizika nejen pro srdce, ale i pro mozek?
Některé vědecké studie, které sledují účinky cukru, říkají, že je pro tělo škodlivý stejně jako alkohol a cigarety. Ten nejviditelnější problém se projevuje na přibývající váze a při nadměrné konzumaci. Neukojitelná chuť po čokoládě může mít i o hodně vážnější důsledky, které nejsou tak dobře vidět jako pár kil navíc.
Srdce z cukru
Dlouhá léta vědci upozorňovali, že největším rizikem srdečních chorob je konzumace velkého množství nasycených živočišných tuků, které díky vysoké dávce cholesterolu v krvi ucpávají cévy. Výzkumy z posledních let ale poukazují na větší nebezpečí ze strany jednoduchých sacharidů a hlavně bílého cukru.
V Česku je spotřeba cukru oproti doporučení dvojnásobná. Nejžádanější jsou sladkosti, sladká pečiva a slazené nápoje. U těchto cukrových bomb by se jejich nežádoucí účinek mohl očekávat, ale u diety?
Zajímavostí je, že právě nízkotučná dieta může člověku přivodit nepříjemné starosti se srdečním onemocněním. Podobné diety totiž obsahují velké množství cukru. Boj za snížení tuku tedy paradoxně zvyšuje cholesterol v krvi a může tak způsobit zdravotní komplikace. Omezení přísunu sacharidů je druhá nejlepší cesta, jak snížit cholesterol. Na prvním místě zůstává dostatek pohybu při pravidelném cvičení.
Cukr a deprese?
Vliv cukru na funkci těla a rostoucí nadváhu by se dal očekávat, ale negativní efekt v mozku? Velké množství konzumovaného cukru má opravdu vliv na vaši duševní pohodu.
Při pravidelné konzumaci sladkostí zažíváme rychlé poklesy a vzestupy hladiny krevního cukru, které se projevují střídavými náladami, vzbuzují podrážděnost a mohou končit úzkostí a depresemi.
V první moment se po jídle s velkým obsahem cukru vyplaví serotonin, ale dobrý pocit je jen dočasný. Hladina cukru je tak jako na houpačce a navíc se k tomu připojuje závislost, kterou si lze na sladkých potravinách či nápojích vybudovat. Tím se dostáváte do začarovaného kruhu.
Jsou i případy, kdy chronicky vysoké dávky cukru v krvi mají souvislost se zánětovými reakcemi v mozku, jehož důsledkem je klinická deprese.
Ztráta paměti
Dalším seriózním rizikem, které může způsobovat strava s velkou dávkou cukru, je rozvinutí Alzheimerovy choroby. Někteří odborníci jí dokonce nazývají cukrovkou třetího typu. Důvodem je, že věkem odchází kvalita bílkovin v těle.
Na protein se naváže glukóza a oslabí danou bílkovinu. Jejich ztráta pružnosti a citlivosti receptorů způsobí, že choroba přichází o hodně dříve, než je přirozené. Prevence je stejná jako u potenciální srdeční choroby nebo obezity. Zdravý pohyb a rozumné množství cukrů ve stravě by měly být vítanou prevencí.