Zašlá sláva českého cirkusu. Aby se uživili, musí svá zvířata půjčovat do reklam

Není cirkus bez medvěda na motorce nebo koloběžce
Foto: jdemeven.cz
Zobrazit fotogalerii (3)
Není cirkus bez medvěda na motorce nebo koloběžce

Dnešní doba rozhodně nepřeje cirkusům, jako tomu bylo v minulosti. Obrovská konkurence volnočasové zábavy a internet plný šílených podivností ubírá dnešnímu cirkusu jeho původní kouzlo. Svět se vyvíjí bleskovým tempem a zdá se, že cirkusu ujel vlak.

reklama

Dlouhé fronty plné rodin s dětmi, které se nemohou dočkat, až uvidí neskutečné kousky exotických zvířat. Klaun v mezičase rozesmívá publikum a plné hlediště tleská obdivuhodným gymnastickým schopnostem artistů. Večer zakončuje medvěd na motorce a návštěvník si odnáší zážitek na celý život. Idylické časy jsou pryč a tzv. “cirkusákům” zbývá jen nostalgie a vzpomínka na minulost.

V současné době v ČR existuje okolo třiceti cirkusů. Nejznámějšími provozovateli cirkusů na území Česka jsou Národní cirkus Originál Berousek a Originál cirkus Humberto. 

Trocha historie

Kočovní cirkusáci se s manéží a šapitém objevují poprvé v 19. století. Spojení klasické manéže s jarmarečními atrakcemi se postupně obohacovala o artistické představení a vycvičené kousky exotické zvěře.

Medvědáři a drezéři šelem, opic a jiných zvířat se v programu střídali s komickými výstupy klaunů a dechberoucím uměním akrobatů. Rozvoj dopravy v 19. a 20. století umožnil “cirkusákům” kočovat. Klasické dřevěné maringotky a povozy tažené koňmi se sice proměnily ve velká nákladní auta, ale v minulosti byla změna místa pro tento obor zcela zásadní.  Když kočovníkům končila sezona, tak okupovali tzv. zimovoště, kde se společně s celou lidskou i zvířecí “rodinou” uhnízdili a vytvářeli stálé manéže. Ty jim umožnily větší koncetraci výcviku zvířat a tím mohli svoje představení posouvat zase o něco dál.

100 let!

Nejslavnějšímu cirkusu u nás je letos rovných sto let. Jak se na jejich provozu promítla nová doba, která vyžaduje stále extrémnější a sofistikovanější způsoby zábavy? Od dob zakládajícího Ignáce Berouska se toho změnilo opravdu hodně. Zvýšila se konkurence v počtu ostatních cirkusů a zájmy lidí jsou dnes rozptýlené do všech světových stran.

Rod Berousků se přes komplikovanou historii zestátnění a emigrace po revoluci vrátil a dnes s názvem Národní cirkus Originál Berousek cestuje po českých městech. Aktuální situace je donutila, že artista o přestávce prodává cukrovou vatu a sám pokračovatel tradice Jiří Berousek musí vykonávat hned několik čísel za jedno představení. Nedostatek diváků v hledišti se snaží vyřešit svojí proslulou drezurou a skvěle vycvičenými zvířaty, které půjčují do filmů a reklam. Program klasických cirkusů se snaží postupně přizpůsobovat moderní době, ale tzv. Nový cirkus si získává větší pozornost.

Slavné Nové cirkusy jsou francouzský Circus de Soleil a v České republice CirkLaPutika, který jako principál vede Rosťa Novák.

Nový cirkus

V sedmdeátých letech dvacátého století se ve Francii rozvíjí tzv. Nový cirkus. Ten se snaží divákům nabídnout jiný zážitek než vycvičeného slona na stoličce a medvěda na motorce. Své představení, které většinou pevně stojí na extrémních kouscích akrobacie, spojuje s jinými druhy umění.

Velmi zásadní je pro Nový cirkus tanec, hudba, divadlo, film a výtvarné umění. Některé spolky se snaží skrze fyzické představení předat divákovi umělecký zážitek. Styl různých divadel se může velmi lišit. Některé chtějí uspět úžasem a ty další vytvářejí hloubku v uměleckém zážitku.

Přijel cirkus

Doby, kdy postavený stan na louce nebo charakteristický plakát na ulicích vzbuzoval obrovský zájem, jsou u konce. Cirkus už není taková senzace jako v minulosti. Obdivuhodné kousky vycvičených zvířat se stále více stávají předmětem zájmu v televizi než v manéži. Nový cirkus, který ze svého programu zvířata zcela vynechal, ale získává na stále větší popularitě. I tak je obdivuhodné, že značka Berousek existuje stejně dlouho jako náš samostatný stát.

Námořníci bez moře? Žádný problém, Češi kupodivu mají co nabídnou. Více čtěte zde.
reklama
#cirkus humberto berousek

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.