Tyhle nejsou od Babiše. Období masopustů se blíží, připravte si dokonalé masopustní koblihy

Není to tak složité, jak byste si mohli myslet
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Slaďoučká kobliha a lehká jako peříčko, takové máme očekávání, než se zakousneme do zlatavé usmažené koule. Koblihy patří k masopustu již dlouhá staletí a každá správná babička má jistě ve své sbírce receptů i recept na zmíněné koblížky. Takový jeden recept pro vás také máme, už se vám sbíhají sliny?

Kobliha je kynuté pečivo ve tvaru zploštělé koule s různými náplněmi, které se smaží do zlatova. Po usmažení se sype moučkovým cukrem a případně ještě polévá cukrovou nebo čokoládovou polevou.  

Kdo byl první se neví

Kdo, kde a kdy usmažil první koblihu, není zcela jasné a o původu se přou mnohé národy. První zmínky o specializovaných pekařích zvaných kobližnících, kteří připravovali koblihy v období masopustu, sahají až do 14. století. V Čechách se začalo toto pečivo smažit na tučný čtvrtek (poslední čtvrtek masopustu) a hospodyňky si na něm dávaly opravdu záležet. Plnily se nejen marmeládou, ale také povidly či mákem a jako dárek je pak dostali koledníci a maškary.

Myslíte si, že je příprava složitá? Právě naopak. Vyzkoušejte náš recept na pravé masopustní koblihy a příprava bude hračka. Odměnou za trochu té práce vám budou nadýchané koblihy, po kterých se jen zapráší.

Masopustní koblihy

Doba přípravy: 150 minut
Množství: dle velikosti asi 20 koblih
Suroviny:

  • 550 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 1 kostka droždí (42 g)
  • 100 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 6 žloutků
  • kůra z 1 citronu
  • špetka soli
  • 3 lžíce rumu
  • náplň - marmeláda 
  • tuk na smažení (olej, sádlo nebo 100% tuk)
  • glukopur či moučkový cukr na pocukrování

Jak na to?

Nejdříve do trochy vlažného mléka rozdrobíme droždí, zakryjeme a necháme vzejít kvásek. Mezitím utřeme žloutky s máslem, moučkovým cukrem a nastrouhanou citronovou kůrou. Poté k utřenému máslu přidáme zbytek surovin – prosetou mouku, zbytek mléka, žloutky, špetku soli, rum a kvásek. Vypracujeme tužší hladké těsto, které zakryjeme utěrkou a necháme asi 45 minut kynout.

Vykynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny a ty vyválíme na dvě stejné placky o síle asi 0,75 – 1 cm. Pomocí skleničky nebo kulatého vykrajovátka naznačíme na jedné placce kolečka, ty poklademe lžičkou marmelády a přiklopíme druhou plackou. Skleničkou nebo vykrajovátkem pak vykrájíme jednotlivé koblížky. Kraje přimáčkneme, aby marmeláda při smažení nevytekla. Koblihy zakryjeme utěrkou a necháme ještě asi 15 minut nakynout.

Koblihy smažíme na pánvi či v hrnci v rozehřátém tuku na střední teplotu. Při smažení první strany je přiklopíme pokličkou, pak je otočíme a pokličkou už nepřikrýváme. Koblížky se při smažení docela zvětší, takže jich nedáváme najednou moc. Pozor, smažení jde docela rychle. Usmažené koblížky položíme na ubrousek, aby nasál přebytečný tuk. Masopustní koblihy nakonec zacukrujeme glukopurem a můžeme koštovat.

Tip na konec: Pokud vám zbude nějaké těsto, udělejte z něho menší kuličky a ty usmažte. Po usmažení kuličky obalte ve vanilkovém nebo skořicovém cukru, smíchaným s moučkovým cukrem.

Klíčová slova: