Nákup ojetiny se může pěkně prodražit. Jak nenaletět?

Ojeté auto může být super investicí, nebo nejhorší chybou..
pixabay.com
Ojeté auto může být super investicí, nebo nejhorší chybou..

Důvodů, proč si vybrat raději ojeté auto než to nové a naleštěné, je hned několik. Všichni, kteří raději zvolí ojetinu, vědí, proč to dělají. Pokud jste se rozhodli také sáhnout po autu z druhé ruky, máme pro vás rady a tipy, jak nenaletět, nepřeplatit a koupit dobře.

reklama

Ojetá auta mohou být naprostou výhrou i naprostou prohrou a ztrátou financí. Je potřeba na začátku dobře zvážit pro a proti. Pak je nutné dodržet zásady koupě ojetiny. Prozradíme vám, kdy se nevyplatí auto kupovat a před jakými závadami není radno přivírat oči.

Málo rozvahy
Je dobré mít již před nákupem představu o typu vozidla. Co si od něj slibujete? Kolik by měl stát jeho provoz? Jakou odhadujete spotřebu? Kdo bude auto řídit? Možná si myslíte, že s dieselovým motorem ušetříte za palivo, jenže dost možná spíš proděláte na opravách a údržbě. 

Špatný průzkum trhu
Bazarů i jednotlivých prodejců je mnoho. Nejlepší je projít si pečlivě oboje. V bazaru máte nějakou garanci. Od jednotlivce už tolik ne. Zvažte své finanční možnosti a uvažujte o nich i v kontextu budoucí spotřeby. Pokud jste narazili na velmi levnou nabídku, zpozorněte. Nereagujte na pochybné nabídky a nikdy neposílejte peníze dopředu.

Zkreslení inzerátu
Na auto se musíte přijít podívat. Inzeráty se často liší od reality. Dobré je ověřit si, že auto je pořád v bazaru a nikdo vám ho "nevyfoukl", protože i to se děje. Prodejce občas zapomene smazat auto, které právě prodal, z aktuální nabídky. Nabídka může být i takzvanou "volavkou", tedy jen způsobem, jak přilákat zákazníka do bazaru. 

Naordinujte si poctivou zkušební jízdu
Během jízdy vyzkoušejte všechno. Brzdy, rychlou i pomalou jízdu, stav spojky i tlumičů. Airbagy pochopitelně nezkoušejte. Během jízdy si nezapínejte rádio, chcete přece slyšet všechny šelesty. Cítíte se v autě dobře?

Pouze 20 % z inzerovaných servisních knih je opravdu použitelných a vypovídají dostatečně o servisní historii vozidla. Zbytek je buďto nedostatečných, nevyplňovaných, nebo přímo falešných.

Uklidněte se a nekupujte v zajetí emocí
Dobré je přiznat si, že se vám auto líbí, ale nezamilovat se příliš rychle. Pády bývají drahé a bolestivé. Mějte s sebou někoho, kdo vám nedovolí jednat zbrkle. Často stačí umět prostě říct: "Zvavolám vám zítra ráno, musím to ještě probrat doma." 

Identifikace vozidla
Nezapomeňte se požádně podívat na ražbu originálního výrobního čísla vozu. Jde o takzvaný VIN kód. Důležité je si porovnat VIN kód s tím v servisní knize a v dalších dokumentech od auta. 

Nekupujte kradená auta, nakonec se vrátí původním majitelům a vám nikdo náhradu nedá.

Zkontrolujte si karoserii
Hledejte původní díly, původnost spojů. Je snad auto po havárii? Srovnejte si pravou a levou stranu vozidla. Pokud nejsou stejné, možná je auto po nehodě. Mnohé prozradí i barva karoserie. Ptejte se na airbagy, pokud je auto po nehodě a airgbagy už nejsou funkční, mohli byste to zjistit dost nepříjemně na vlastní kůži.

reklama
#doprava #peníze #rady a tipy #tipy a triky #ojetá auta #jak nakupovat

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.