Šťovík je kyselý zázrak, který právě teď roste na louce!

Šťovík je vhodný k tučným jídlům! Pomůže vám lépe trávit.

Plevel, který jsme ochutnávali už jako děti. Nešklebte se kysele na šťovík, je plný vitamínů, které vaše tělo na jaře potřebuje. Navíc má bohaté využití v kuchyni. Inspirujte se Egypťany a vyhněte se krájení kovovým nožem.

reklama

Věděli jste, že šťovík se pěstuje a používá i jako listová zelenina? Můžete si ho zasít na zahradě nebo prostě natrhat na louce. 

Pokud se rozhodnete ho krájet, nepoužívejte kov. Přišli byste tak o zelenou barvu. Zkuste proto keramické nože a nerezové mísy.

Konkrétně jde o šťovík štítnatý a šťovík zahradní. Častěji využívaný je přitom právě první jmenovaný. Pokud uvažujete o špenátu ze šťovíku, nejspíše sáhnete po zahradním, protože je někdy označován právě jako špenátový. 
Název šťovíku pochází ze starogermánského výrazu pro kyselou příchuť. Známý byl však už Egypťanům i Řekům a Římanům. 

Mladé lístky nejsou tak kyselé jako ty větší, starší a spodnější.                           Výborně se hodí do sendvičů. Nebojte se ho nakrájet i do míchaných salátů, smetanových omáček, polévek nebo do omelet. Je zároveň vhodnou přílohou k telecímu, vepřovému nebo rybám.

 

Proč je tak zdravý?

Šťovík je zdravý nejen pro svůj chlorofyl, ale také právě pro kyseliny v něm obsažené. Ty mají totiž pozitivní vliv na trávení, a to zejména pokud si dáváte tučné jídlo. Šťovík si pro jeho chuť a dostupnost oblíbila celá Evropa. Nejdříve chudší vrsty, ale postupně se šťovík probojoval až na stoly nejvybranějších restaurací. Ve Francii je stále velmi oblíbenou polévka ze šťovíku a lososa. 
Listy této rostliny jsou zdrojem draslíku, vitamínu A, B1 a samozřejmě C. Kyselin obsahuje hned několik - kyselinu šťavelovou, antrachinony a další organické kyseliny.

Na co si dát pozor?

Právě kvůli vysokému obsahu šťavelanů může nadměrná konzumace této byliny v syrovém stavu způsobit zdravotní potíže! Obezřetní by měli být nemocní dnou, kojící ženy a ti, které trápí ledvinové kameny. Ale nejen ty, pokud máte zánět močového měchýře, buďte obezřetní ke všem kyselinám. Po důkladném ohřátí (uvaření, upečení) však nebezpečí mizí. 

reklama
#zdraví #rady a tipy #dieta #šťovík #zelený #recepty #kyselý #co vařit #dieta 2017 #bylinky

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.