Zemandrtálci, zemantropové a zemancipace. Znáte nová slova?

Volič Zemana, který nemá slušné argumenty? Jednoznačně zemandrtálec!
pixabay.com
Volič Zemana, který nemá slušné argumenty? Jednoznačně zemandrtálec!

Voliči Miloše Zemana se nejspíše dají kategorizovat do mnoha skupin. Jedna z těchto skupin, většinou ta nejhlasitější, si získala nálepku zemandrtálci. Setkáme se i s pojmem zemantrop. Jak tyto jedince poznáte a jak vznikla tato nová slova?

reklama

Na sociálních sítích jde o čím dále častěji používaný termín. Kdo jsou zemandrtálci a zemantropové? Víme, jak je identifikovat bez možnosti omylu!

Jak poznat zemandrtálce? 

  • Je velmi hlasitý a věří, že hlasitost je důležitější než argumenty. 
  • Je vždy dobře slyšet, protože jeho agresi v diskuzi se vzdorovat nedá.
  • Jeho strategií jsou komunikační fauly. 
  • Jeho argumenty jsou vulgarity. 
  • Jeho odpovědí se nedočkáte, dříve přijdou osobní útoky. 
  • Před spaním si čte Parlamentní listy. 
  • Mezi jeho oblíbenou pravdu patří ta alternativní.
  • Plete si názory s fakty. 
  • Píše president.

Čeština 2.0 identifikuje zemandtálce jednoduše jako agresivní voliče Miloše Zemana. Lidová tvořivost nezná hranic, a proto se můžeme dočíst i o zemantropech. Zatímco slovo zemandrtálec vzniklo jako spojení slov Zeman a neandrtálec, se zemantropem je to složitější. Možné je, že jde o spojení slov Zeman a antropos (řecky člověk) anebo Zeman a tropus (neboli podobný), což by mohlo referovat o jisté podobnosti dané osoby se Zemanem. 

Podle slovníku češtiny 2.0 je slovo využívané především pro osoby až přízemní, hruhé a nezdvořilé ve svém chování, povrchní v názorech a nízké ve svých pudech. (Což je ostatně význam, který se dá připsat i zemandrtálcům.) Nejtvrdší jádro voličů Miloše Zemana pak tvoří takzvaní zemanisté. Mělo by jít o fanatické obdivovatele prezidenta a nejčastěji organizované v partaji SPOZ.

Pokud se někdy setkáte se slovem zemancipace, věřte, že jde o opak slova emancipace. Zemancipace zmanená ztrátu svobody, nezávislosti a rovných práv. Hodit Zemana pak znamená zakopnout. (Jde o slovní spojení použitelné při jakémkoliv držkopádu. Zejména, pokud v něm hraje roli i alkohol). 

Hlavní roli hraje alkohol (nebo spíše kocovina) i při klasické zemanovské viróze. Zemanokracie je zase pojem pro snahy, touhy a potřeby Miloše Zemana měnit politický systém z parlamentní demokracie na prezidentskou republiku.

reklama
#zeman #Miloš Zeman #voliči #politika #Pražská kavárna

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.