Beroun se zaměřil na opravu významných památek. Na řadě je Plzeňská brána

Oprava Plzeňské brány pokračuje v Berouně. Omezí práce chodce?
Foto: archiv města
Zobrazit fotogalerii (3)
Oprava Plzeňské brány pokračuje v Berouně. Omezí práce chodce?

Po opravě kaple se královské město Beroun zaměřilo na opravu Plzeňské brány. Chodce ochrání lešení. Tedy alespoň teoreticky. Omezí oprava průchod kolem památky a čekají se třeba i dopravní komplikace?

reklama

Beroun se může pochlubit mnoha historickými pamětihodnostmi. Je chvályhodné, že se město snaží je i udržovat a nečeká, až lidem začnou kusy zdí padat na hlavu.

Oprava dveří vyšla na 300 tisíc

Na několik měsíců se například na kapli Panny Marie Bolestné zaměřili tesaři a kameníci. Kromě rekonstrukce vchodových dveří včetně nového kování se opravilo i kamenné ostění vstupních dveří, sokl vstupního rizalitu a kamenné ostění u studničního stavení. Stavební práce si vyžádaly přes 300 tisíc korun.

Plzeňská brána byla nedílnou součástí městského opevnění, vybudovaného na přelomu 13. a 14. století. Výška hlavní hradební zdi se pohybovala v rozmezí 6 až 9 metrů a v nepravidelných intervalech ji doplňovalo 37 hranolových bašt, z nichž do dnešní doby zůstalo celkem 20 v různém stupni zachovalosti. Hlavní hradba byla navíc obklopena parkánovou zdí a hradebním příkopem, zajišťujícím větší obranyschopnost města.

Na místě barokní kaple byla léčivá studánka

Pseudogotická kaple se nachází na svahu severovýchodně nad Berounem. Postavena byla v letech 1894–1895 podle plánů J. Mockera na místě barokní poutní kaple u léčivé studánky z roku 1724.

Ke kapli vede od berounského hlavního nádraží modrá turistická značka přes centrum, která pokračuje k rozhledně Děd. Od kaple je výhled na celý Beroun a přilehlé široké údolí soutoku Berounky a Litavky.

Vodě se přisuzovala léčivá moc

Roku 1723 se u studánky ve svahu kopce severozápadně nad historickým centrem Berouna údajně událo několik zázraků.

Vodě ve studánce začala být připisována léčivá moc a již roku 1724 zde nechal berounský děkan Jiří Procházka postavit poutní kapli. Stoupající zájem věřících o léčivou studánku přinesl zřízení křížové cesty a v letech 1733–1786 ji udržovalo a ochraňovalo několik poustevníků.

Rekonstrukce Plzeňské brány vyjde na dvě stě tisíc

Nedávno také odstartovala oprava Plzeňské brány v Berouně. Stavební firma se zaměřila na vnitřní omítky, které jsou poničené zatékáním do objektu, dále se obnoví prasklá střešní krytina a lokálně se vymění latě. V rámci oprav se také narovná lvíček na špičce brány.

"Kvůli bezpečnosti chodců bylo kolem brány postaveno lešení. Z ulice Palackého tak nyní nelze zatočit do Hornohradební. Stavební práce, které si z rozpočtu vyžádají zhruba 200 tisíc korun, skončí nejpozději na konci října," uvedla mluvčí radnice Petra Lišková.

reklama
#Beroun #opravy #rekonstrukce #omezení #památky

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.