Bezlepková dieta se může týkat i vás. Poznáte na sobě příznaky?

Trpíte často nevolností po pečivu? Vyplatí se cesta k doktorovi.
Zdroj: pixabay.com
Zobrazit fotogalerii (5)
Trpíte často nevolností po pečivu? Vyplatí se cesta k doktorovi.

Dříve to bývaly parabaneny a silikony v šamponech, teď je to bezlepková dieta. Málokdo už doopravdy ví, co bezlepková dieta obnáší a proč by ji někdo měl držet. Většina lidí slyší jen na to, že strava bez lepku zdravější. Ale jak je to s lepkem doopravdy? Budete se divit.

reklama

Ačkoliv je celiakie onemocnění, spousta lidí vnímá bezlepkovou dietu jako skvělý a moderní trend stravování. Přitom celiakie (neboli celiakální sprue) je chronické onemocnění sliznice tenkého střeva, které je způsobeno nesnášenlivostí lepku – to je glutenu. Co to je gluten? Směs bílkovin, která je obsažena v pšenici, ječmeni, žitu a ovsu. Nesnášenlivost lepku (glutenu) trvá celoživotně, je dána genetikou a je nevyléčitelná. Je však potřeba dodržovat dietu bez lepku, aby vymizely všechny příznaky nemoci.

 

Vidíme tedy, že dobrovolně se pouštět do bezlepkové diety nemá smysl. Je určena opravdu jen lidem, kteří trpí nesnášenlivostí vůči lepku, což je geneticky dané. Je třeba také odlišovat nesnášenlivost lepku (celiakie) a alergii na lepek. Alergie na lepek NEPOŠKOZUJE sliznici tenkého střeva, jen někteří lidé s alergií pociťují nevolnost, nadýmání, průjem a podobně. Tohle ale však není diagnóza celiakie, nýbrž alergie na lepek. Většinou lidé s alergií určité množství lepku dokáží tolerovat, zatímco celiaci vůbec.

Jestli to je alergie na lepek nebo přímo nesnášenlivost (nemoc), to vždy potvrzuje lékař ještě před nasazením diety.

 

Jak poznat, že trpím nesnášenlivostí na lepek?

Ale pozor, v Česku je odhadem až 90 procent lidí bez diagnostiky, avšak nesnášenlivostí na lepek dávno trpí. Nepatříte náhodou mezi ně? Projevuje se to tak, že jakmile sníte potravinu s glutenem jako těstoviny, pečivo nebo ovesné vločky, rozvine se zánět sliznice tenkého střeva a zničí se epitelové buňky v něm. To pak v reálném životě znamená, že živiny ze získaného jídla se nemohou vstřebat a zůstanou nestrávené ve střevě.

Na sobě to vypozorujete tak, že rychle hubnete, můžete trpět průjmem, nechutí k jídlu, nebo jste unavení a rozmrzelí. U dětí může dojít k poruchám růstu. Když se celiakie neléčí, hrozí nemocnému rakovina lymfatických žláz či rakovina střeva. U malého procenta celiaků se vyskytuje i cukrovka. Bohužel nemůže celiak dělat se svojí intolerancí vůbec nic, pouze dodržovat bezlepkovou dietu.

 

Na bezlepkovou dietu přispívá VZP

Dieta je finančně náročná, naštěstí lidem s celiakií přispívá pojišťovna. Jen za letošní první pololetí vyplatila VZP lidem na bezlepkovou dietu 12,5 milionu korun, každý rok vyplácí stále více. Loni se o příspěvek přihlásilo 6 904 lidí, o rok dříve jich bylo 5 485. Letos se přihlásilo už 4 302 lidí. Na příspěvek na dietu mají nárok děti a studenti do 26 let, kteří se obvykle nemohou sami živit. Rostoucí zájem souvisí také s výší příspěvku, která je u VZP nejvyšší – 3 000 korun dvakrát ročně.

reklama
#lepek #alergie na lepek #zdraví #rakovina #gluten #alergie lepku #celiakie #nesnášenlivost lepku #celiak #zdravá výživa #bezlepková dieta

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.